Einstein Disk Puzzle

A feladat leírása

A puzzle négy lemezből és egy alaplapból áll. Minden lemeznek van a közepén egy lyuk, és különböző helyeken vannak kivágva. A lemezeket az alaplapra kell helyezni úgy, hogy a középső lyukak az alaplap háromszög alakú kiemelkedésére kerüljenek.

Van három képletlemez, A, B és C. Ezek tetsztőleges sorrendben az alaplapra illeszthetők, tetszőleges oldalukkal felfelé. A negyedik lemez, a főlemez mindig legfelülre kerül, szintén tetszőleges oldalával felfelé.

A három képletlemez és az alaplap kerületére az E=mc2 képlet részei vannak felírva. A képlet négy részre van osztva, mindegyik része kétszínű háttérrel.

az alaplap

az A lemez első oldala

az A lemez második oldala

a B lemez első oldala

a B lemez második oldala

a C lemez első oldala

a C lemez második oldala

a főlemez első oldala

a főlemez második oldala

A puzzle megoldásához meg kell találni a három képletlemez helyes sorrendjét, és azt, hogy melyik lemez melyik oldalával nézzen felfelé. Ezekre rá kell helyezni a főlemezt is, szintén a helyes oldalával felfelé. Ezután addig kell forgatni a lemezeket, míg meg nem jelenik rajtuk az E=mc2 képlet az óramutató járásával ellentétes irányban a főlemez réseiben. Ezenkívül a képlet minden részében más háttérnek kell lennie, egyetlen szín sem fordulhat elő egynél többször. Összesen nyolc szín van, piros, sötétkék, világoskék, zöld, narancssárga, lila, sárga és rózsaszín. A puzzle akkor van megoldva, ha mind a nyolc szín megjelenik a négy résben.

A megoldó program

A program moduljai:

A lemezek adatait tartalmazó állományok:

A futtatható (Linux i386) állomány:

Az összes file ZIP-pel tömörítve: