A Go programozási nyelv

Bevezetés

A Go

programozási nyelv.

Fejlesztői szerint a Go egy

programozási nyelv.

A nyelv fejlesztése a Google berkein belül indult. A fejlesztés célja egy olyan nyelv kifejlesztése volt, mely megfelel a 2010-es évek kihívásainak. A fejlesztők észrevették, hogy (széles körben elterjedt) rendszerprogramozásra szánt nyelv már évtizedek óta nem készült, és amik akkor készültek (C, esetleg C++), már elavultak (nem párhuzamos rendszerekre tervezték őket), illetve néhány olyan tervezési hibát tartalmaznak, amit csak új nyelv készítésével lehet megoldani (pl. include fájlok seregének problémája).

Legutolsó hivatalos verziója, az 1.2 2013. december 1-jén jelent meg. Idővel elválik, hogy a nyelv egy sikertörténet lesz-e, vagy csak egy újabb programnyelv a rengeteg között.

Verziók

A Go kiadásai az alábbiakat foglalják magukban: nyelv specifikáció, a nyelv legfontosabb programkönyvtárainak specifikációja ("core API"), és egz kiadás tartalmazza ezek implementációját két fordító csomag (gc és gccgo) formájában. A fejlesztők igérete szerint az 1.x[.y] verzió alatt írt programok forráskódja (binárisan nem!) kompatibilis marad minden későbbi 1.x[.y] verzióval, de a fejlesztés későbbi szakaszában megjelenhet a Go 2, amire ez nem feltétlenül áll fenn.

1.2

Megjelenés ideje: 2013. december 1.
Fontosabb változások:

1.1

Megjelenés ideje: 2013. május 13.
Fontosabb változások:

1.0

A nyelv első hivatalosan támogatott változata (a Go 1.0) 2012. március 28-án jelent meg (a bejelentés a Go blogon). A hivatalos támogatás lehetővé teheti, hogy a Go valóban elterjedjen a szoftveriparban.