Az IronRuby programozási nyelv

WinForms

Események

Egy egyszerű példán keresztül megmutatjuk, hogy hogyan lehet eseményeket definiálni egy winform osztályhoz. Ehhez először is szükséges a "System.Windows.Forms" modul betöltése, majd a saját form osztályunknak a "Form" osztályból kell származnia. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy különböző eseményeket adjunk hozzá az osztályunkhoz, amelyek "protected"-ként lesznek deklarálva.

>>> require "System.Windows.Forms" => true >>> include System::Windows::Forms => Object >>> class RForm < Form >>> end => nil >>> f = RForm.new => IronRuby.Classes.Form$1, Text:
Az események beállításához a "procs"-t kell meghívni, majd és hozzá kell kapcsolni egy névhez, így tudunk hozzáadni, és eltávolítani eseményeket.
>>> ome = proc {|sender, e| puts "Enter"} => #(Proc:0x0@) >>> oml = proc {|sender, e| puts "Leave"} => #(Proc:0x1@) >>> f.mouse_enter(&ome) => #(Proc:0x0@) >>> f.mouse_leave(&oml) => #(Proc:0x1@)
A programunk indítása:
>>> Application.run(f)
Az "on_mouse_enter" és az "on_mouse_leave" eseményeket definiáltuk, ha meghívódnak, akkor egy form ablakban jeleníti meg a beállított szöveget.