Az NSIS szkriptvezérelt telepítőkészítő rendszer

Bevezetés

Az NSIS (Nullsoft Scriptable Install System) egy nyílt forrású, szkriptvezérelt, telepítőkészletek készítésére használható rendszer. A rendszer fejlesztését a Nullsoft, a Winamp fejlesztője végzi. Az NSIS nyílt forrássú szoftver, mely különböző nyílt forrású licencek kombinációja - de elsődlegesen a zlib licenc - hatálya alatt kerül terjesztésre.

A rendszer szkriptekkel programozható, ám ezek nem a szokásos módon kerülnek felhasználásra (nem futásidejű interpretálás, vagy JIT/AOT fordítás történik), hanem a fejlesztő a makensis.exe parancs futtátásával az NSIS egy telepítőkészletet generál (alapértelmezetten setup.exe). A generálás közben a rendszer végighalad a fájlon, és az abban található parancsokra gépi kódot generál, illetve néhány speciális parancs esetén egyéb műveleteket is végrehajt (például a File parancs feldolgozásakot az argumentumként megadott fájl a telepítőkészletbe becsomagolásra kerül a generálás során, valamint a telepítő futtatásakor a rendszer kicsomagolja az előzőleg beállított helyre. A telepítőkészlet generálása után a telepítő használatához nem szükséges a használt szkrip, elegendő a generált telepítőt terjeszteni.

A rendszer által generált telepítőkészlet az alábbihoz hasonló felülettel rendelkezik:

Az NSIS megjelenése óta - főként nyílt forrású volta miatt - népszerű alternatívája az InstallShield-hez hasonló szoftvereknek. Az évek során rendkívül sok kiegészítő született hozzá, melyek lehetővé teszik többek között Java és .NET alapú alkalmazások közvetlen hívását a telepítőkészletből. Néhány kiegészítő a felhasználói felület fejlesztését tűzte ki célul, így megalkothatóak az alábbihoz hasonló, grafikus felülető telepítőkészletek is: