Az Afnix programozási nyelv

A nyelv eredete, tervezői

Általános információk

Az AFNIX egy több-szálas funkcionális programozási nyelv dinamikus szimbólum hozzárendeléssel, ami támogatja az objektum-orientált mintát is. A nyelv egy korszerû futásidejû motort használ, amely támogatja a 32 és 64 bites platformokat egyaránt. A kiadás rengeteg klienssel és modulok széles választékával rendelkezik, amelyeket platform függetlenre terveztek. Ez a hatékony motor modulokból épül fel, ami a telepítést és a karbantartást könnyû feladattá teszi.

Az AFNIX egy interpretált nyelv gazdag szintaktikával, ami a funkcionális programozást kellemes idõtöltéssé teszi. Interaktívan használva a parancsokat megadjuk a parancssorba és azok végrehajtódnak, amikor egy komplett és érvényes szintaktikai blokk lett létrehozva. Alternatívaként a fordító végre tud hajtani forrásfileokat. A motorban nincsen szemétgyûjtõ, de egy azonnali, helyi objektum megsemmisítési módszerrel dolgozik, ha egy objektum többé már nem látható, automatikusan megsemmisül.

Eredet, történet

Az AFNIX eredeti fejlesztése 1998-ban indult Santa Clarában (Ca, USA). Eredetileg Aleph programozási nyelvnek hívták, az elsõ kiadás, ami a 0.3.0-as verziószámot kapta csupán a nyelv magját tartalmazta. Ezt hamarosan követte a 0.4.0-ás verzió, amely már tartalmazta az alapvetõ könyvtárakat, ebben az idõben még csal a Linux platform volt támogatva. A 0.5.0-ás ill. 0.6.0-ás verziókban újabb könyvtárakat adtak hozzá a nyelvhez, mint például hálózat és html, ugyanekkor került hozzáadásra a FreeBSD operációs rendszer(a 0.6.0-os verzió vált késõbb a Debian kiadás részévé). A 0.9.0-ás verzió volt az Aleph utolsó kiadása 2003-ban.

Jelenleg a 2009 második felében megjelent 1.9.0-ás verzió a legújabb, a 2.0.0 a fejlesztők ígéretei szerint úton van (2010 június 2).