A C-- programozási nyelv

Bevezetés

Bevezetés

A C-- egy C-szerű programozási nyelv, melynek készítői, a funkcionális programozást kutató Simon Peyton Jones és Norman Ramsey. A C-- egy hordozható Assembly nyelv, melyet arra terveztek, hogy megkönnyítse olyan fordítóprogramok implementálását melyek jó minőségű gépi kódot gyártanak, azáltal hogy a fordítóprogram C-- kódot generál és rábízza a munka nehezét, az alacsony-szintű kódgenerálást a C-- fordítóra.

A nyelv neve azt jelöli, hogy a C-- a C egy lebutított változata, hasonlóan mint ahogy például a C++, mely alapvetően a C kiterjesztett változata. A C-- próbál olyan alacsony szintű maradni amennyire csak lehetséges, miközben elrejti az adott architektúrára vonatkozó részleteket. A nyelv független a forrás programozási nyelvtől és a célpont architektúrájától. A C-- hatékony és majdnem olyan rugalmasságot és teljesítményt biztosít, mint egy egyéni kódgenerátor.

Egy C-- kliens két részből áll. A 'front-end compiler' C-- nyelvű programokat generál, melyekből a C-- fordító készít hatékony gépi kódot. Ez a kód együttműködik a 'front-end run-time system'-mel, mely olyan szolgáltatásokat implementál, mint például: szemétgyűjtés, szálkezelés, kivételek küldése stb.

A C-- nem egy végrehajtó platform, mint például a Java Virtual Runtime vagy a .NET Common Language Runtime. Ezek a virtuális gépek nagyon magasszintűek a "C--"-hoz képest.