A Cobra programozási nyelv

Bevezetés


A Cobra egy igen új, 2009. február 29-én, MIT licensz alatt publikált általános célú, open source programozási nyelv, melyet a Cobra Language LLC jegyez. A nyelv napjainkban még jelentős fejlesztés alatt áll, jelenleg a legfrissebb 2009. 04. 12-es kiadás 0.8-as verziójú.
A nyelvet Chuck Esterbrook tervezte, aki többek között a Python nyelvhez kapcsolódó fejlesztései miatt vált programozói körökben ismertté. Így már érthető, hogy a Cobra jelentősen épít a Python alapjaira, a két nyelv szintaktikája majdnem teljesen megegyező, ezért a Cobrára is jellemző a letisztult, tömör, jól átlátható szintaktika, ami a gyors programfejlesztés egyik legfontosabb alappillére. A nyelv tervezője emellett sok más helyről is merített ihletet: jelentős a kapcsolat a C# nyelvvel, leginkább a (template) könyvtárak területén, a Cobra felhasználja az Eiffelben bemutatott helyességbizonyító eszközöket (pl. elő-, utófeltétel ellenőrzések), továbbá megfigyelhető az Objective-C, a Boo, a Visual Basic, a D és a Smalltalk programozási nyelvek hatása is.
A Cobrat platform független, virtuális gépen futó nyelvnek tervezték, de egyelőre még csak a Microsoft .NET és Mono futtató környezetekhez készült megvalósítás, a fejlesztők célkitűzései alapján a JVM és Obj-C platformokra is készül majd megfelelő támogatás. A Cobra programok futnak Windows, Mac OS X, Linux és Solaris operációs rendszereken is.
A Cobra egy objektum orientált, imperatív nyelv, mely számos modern nyelvi elemmel segíti a programozó munkáját, például implementáltak contractokat, szerepel benne unit tesztelési lehetőség, és a nyelv definiálja az osztályok, genericek, interface-ek, mixinek, lambdák és closure-ok fogalmát.
A Cobra támogatja a dinamikus és a statikus típuskezelést is, így a programozó kiválaszthatja a két megközelítés közül a számára éppen legmegfelelőbbet. Ennek a funkciónak a megalkotásához az Objective-C adott ötlet, amely már 20 éve bevezette a kétféle típusellenőrzési lehetőséget, emellett a Visual Basic, a Boo és az újabb C# kiadások is tartalmazzák ezt a hasznos funkciót. Így a Cobrát használhatjuk objektum orientált scriptnyelvként, gyors programfejlesztésre és a statikus ellenőrzést választva biztonságos, gyors, öndokumentáló kódok készítésére is.