Az E programozási nyelv

Bevezető

Sajnos még csak nagy körvonalakban sem tudtam áttekinteni a nyelv egészét, a legérdekesebb részek (a tervezés alapelvei, a nyelv filozófiája, a származás (milyen nyelvek hatottak a nyelv megalkotóira), a nyelv néhány fontos és különleges tulajdonsága (mintaillesztés, összetett objektumok deklarálása), elméleti háttér) nem igazán fértek bele a dokumentumba. Gyanítom nem szerencsésen választottam meg a tárgyalt részeket, de legalább az utánam jövő programtervező-matematikusoknak is lesz mivel foglalkoznia. Sok nagyon szellemes és érdekes megoldás van az E nyelvben, ami még nem fért bele ebbe a leírásba, gondolok itt a „hétköznapi programozás” (ordinary programming) egy-két titkára az E nyelvben illetve az elosztott programozás nagy részére (pedig pont itt különösen erős az E nyelv).

Az alábbiakban a www.erights.org E dokumentációjának ferdítése olvasható, a ferdítő szája ízének megfelelően tömörítve, megtoldva itt-ott. Ezenfelül, felhasználtuk a „The E Language in a Walnut” online kézikönyvet (amely ugyanott elérhető). Itt-ott egy-egy egyszerű példát teljes egészében a fenti dokumentumokból másoltunk át.

A kiegészítést végző hallgató hozzáfűzése:

A kiegészítés során végig a „The E Language in a Walnut” online kézikönyvet használtam, mert a másik érdemben használható anyagot Altrichter Ferenc szinte teljesen felhasználta már, és mert az ott homályosan maradt részekre itt találtam igazán jól érthető leírást, példákat.

A további kiegészítések során is ajánlom ennek a további feldologzását, mert a nyelv legfontosabb részét(az osztott rendszerekhez kapcsolódót) még nekem sem sikerült feldolgozni.