A Fortran programozási nyelv

Függvénykönyvtárak

Függvénykönyvtárak

A Fortranhoz több függvénykönyvtár is megjelent sok évtizedes története folyamán, mint a BLAS, a LAPACK, vagy a Numerical Recipes.

BLAS és LAPACK

A BLAS és a LAPACK lineáris algebrai programcsomagok. A BLAS alapvető mátrix- és vektorműveleteket tartalmaz, amelyek az egy és a két dimenziós tömböket vektorként és mátrixként kezelik. Ez tartalmazza a skaláris szorzást, a vektor-mátrixszorzást és a mátrixszorzást is. A LAPACK összetettebb programokból áll, mint amilyen például a Gauss-elimináció.

A BLAS programjai három szintre vannak osztva: az 1. szint a vektor-vektor operátorokból, a 2. szint a mátrix-vektoroperátorokból,és a 3. szint a mátrix-mátrix operátorokból áll.

A tömbök típusára a BLAS programok első betűje utal:

A BLAS és a LAPACK ingyenesen beszerezhető:

A hozzájuk írt dokumentáció csak angol nyelven érhető el.

Numerical Recipes

A Numerical Recipes numerikus algoritmusokat tartalmaz. A kódok fizetősek, csak az algoritmusok leírása tölthető le ingyenesen a http://imf.ing.ucv.ve/_1numerical_recipe/Fortran77.html címről.

Az algoritmusok többféle témát ölelnek fel:

Licensze számos korlátozással köti meg alkalmazói kezét. A Numerical Recipest használó források nem oszthatók meg, még ha nem kereskedelmi, tudományos célra is készültek. A programokat csak az fordíthatja le, akinek megvan a megfelelő licenszű Numerical Recipese. A programot nem szabad távoli gépről futtatni. A megváltoztatott Numerical Recipes rutinok sem oszthatók meg.

A GNU Scientific Library

A GNU Scientific Library C programokat tartalmaz. Ingyenesen beszerezhető, GNU licenszű, és nem korlátozza a tudományos együttműködést. Kiterjedt tudományos eszköztár még több témában, mint a Numerical Recipes. Tartalmaz például támogatást a BLAS-hoz, permutációkat, fizikai konstansokat, álvéletlen sorozatokat, waveleteket is. Honlapja: http://www.gnu.org/software/gsl/

Grafika

A Magics++ az Európai Középtávú Előrejelző Központ (European Centre for Medium Range Weather Forecasts, ECMWF) C++ nyelven írt ingyenes programcsomagja. Több különböző nyelvből is elérhető. Grakfikonok, vetületi térképek készítésére alkalmas. Ismeri a PDF, PS, EPS, PNG, GIF, valamint az SVG formátumokat. A Fortran programok a MagML leírónyelv segítségével érhetik el szolgáltatásait.

Honlapja: http://www.ecmwf.int/publications/manuals/magics/index.html

Az OpenGl szintén elérhető a Fortran számára.