Az OCCAM programozási nyelv

Függelék : Üzenetküldéses programozási modellek

Függelék : Üzenetküldéses programozási modellek

A párhuzamos rendszerek modelljeinek egyik változata az osztott változókon alapuló rendszer. Ekkor a processzek közös változók, memóriaterületek használatával kommunikálnak. Az osztott változókon alapuló modellek alapvető problémája, hogy általában nem illeszkednek a teljesen elosztott rendszerek igényeihez, mivel ilyen rendszerekben nincs közös használatú memória.

Ennek a modellnek egy alternatívája az üzenetküldéses rendszer, ahol a program független processzek halmaza, melyek egymással üzenetekkel kommunikálnak valamilyen erre megfelelő csatornán. Egy fontos jellemzője ennek a megoldásnak, hogy minden egyes processz csak a saját használatában lévő memóriaterületre tud hivatkozni. Ennek eredményeképp a program szerkezete egyszerűbb, tisztább lehet, áll (független modulokban) a processzek és a kommunikációs interfész definíciójából. Ez olyan rendszerekhez vezethet, melyek modulárisak, egyszerűen felépíthetőek és módosíthatóak.

A processzek általában üzenetekkel kommunikálnak, melyek forrás-cél útvonalon haladhatnak, ami összeköti őket. Egy processz elküld egy üzenetet egy kommunikációs csatornán át, amit a cél tetszőleges végességű idő múlva fogad.