A SAS programozás

A SAS környezet

A környezet

A SAS indításakor 3 ablak jelenik meg. Bal oldalon található egy explorer ablak, felül egy log ablak, alul pedig program szerkesztésére szolgáló ablak. Az explorer ablakban lehetőség van különböző fájlkezelési műveletek végrehajtására. A log ablakban nyomon követhetjük a SAS programkód lefutásának folyamatát, míg a program editor ablakba magát a SAS kódot írjuk. Ezen kívül van még 2 ablak, egy result és egy output ablak, melyek egészen addig a háttérben vannak, amíg a vezérlés rá nem mutat egy program futtatása során. Bármelyik ablak rendelkezhet parancssorral vagy menüsorral. Az ablakok között a PGM, LOG, OUTPUT parancsokkal tudunk váltani. A PROGRAM EDITOR a SAS szövegszerkesztője, amellyel a szöveget tudjuk szerkeszteni. A PROGRAM EDITOR ablak bal szélén lévő számozott területet prefix területnek nevezzük. Ide írjuk az editáló parancsok többségét. Ha a prefix terület nem látható, a NUM paranccsal hívható elő és ezzel lehet elrejteni is.

EDITOR parancsok

COPY: Akkor használjuk, ha egy sort szeretnénk másolni. Egy c betűt kell írnunk a másolandó sor prefix területére. Ezután meg kell adni, hogy hova szeretnénk másolni, azaz a bizonyos sor elé vagy b betűt(before), vagy a sor végére egy a betűt(after) kell írnunk.
MOVE: Sor átvitelére használjuk. Hasonlóan működik, mint a COPY, csak a c betű helyett m betűt használunk, de ezután ugyanúgy a vagy b betűvel kell megadni, hogy hova szeretnénk áthelyezni az adott sort.
Szöveg törlése: A sor prefix területére kell írni egy d betűt.
Szöveg ismétlése: A sor prefix területére írjunk egy r betűt. Ezután egy számmal azt is megadhatjuk, hogy hányszor ismételje meg.
Szöveg beszúrása: A prefix terültre írt i-vel szúrhatunk be be egy sort, majd utána egy számmal megadhatjuk, hogy hányszor szúrjuk be az adott sort.

PREFIX parancsok

C / CC Egy vagy több sor másolása
CL / CCL Egy sor vagy blokk konvertálása kisbetűsre
COLS Pozicionálást segítő sor megjelenítése
CU / CCU Egy sor vagy blokk konvertálása nagybetűsre
D / DD Egy vagy több sor törlése
D10 10 sor törlése
I / IB Egy vagy több sor beszúrása
JC / JJC Szöveg középre igazítása
JL / JJL Szöveg balra igazítása
JR / JJR Szöveg jobbra igazítása
M / MM Egy vagy több sor másolása és törlése
A Mögé (after), C és M (copy és move) esetén
B Elé (before), C és M esetén
MASK Egy új sor kezdőértékének definiálása
R / RR Egy vagy több sor ismétlése
TC Két sor összekapcsolása
TF A szöveg túlcsordulása egy üres sorba
TS A szöveg elvágása a kurzornál
) / ) ) Egy vagy több sor jobbra léptetése
( / ( ( Egy vagy több sor balra léptetése
Display manager parancsok:
Reset Az editor normál állapotának visszaállítása
Clear Az ablak törlése

Persze ezek nagy része megoldható a grafikus felület által biztosított lehetőségekkel is.