Az SQR programozási nyelv

Az SQR programozási nyelvben használható adat elemek

Az SQR nyelvben 3 adatelemet használhatunk: oszlopok, literálok és változók. Minden nyelvi elemet egy speciális karakter vezet be.

Oszlopok

Az oszlopok az adatbázisban található táblák mezőinek definiálását teszik lehetővé a forráskódban. Az oszlopok, vagy adatbázis kifejezések tárolásához & jellel kell bevezetni az azonosítót. Értéke az adatbázis kezelőben használt típusok értékeit vehetik fel. SQR gondoskodik a típusok hozzárendeléséről, amelyet az adatbázis mezők típusai alapján határoz meg. Ha nem használjuk akkor is minden lekérdezéshez létrejönnek. Ilyen esetben a neve a lekérdezésnél használt mező, aggregáció függvény nevével fog megegyezni.

Literálok

A literálok szöveg vagy szám értéket tartalmazó konstansok lehetnek. Egyszer string definiálását ’ jellel vezetjük be és zárjuk. Például: ’Hello’.
0-9 kezdődő értékek minden esetben numerikus értékek lesznek. Tizedes jegyek elválasztásához a .-ot használjuk. Definiálásnál használhatjuk a tudományos formát. Pl.: 1.2E5.

Változók

Változók definiálásának szabályai

SQR adat elemek

SQR nyelvben rengeteg foglalt szó található. Ezen a néven nem deklarálható változó, azonban ezek felhasználhatók a program kódban.

Néhány ilyen változó


Dátumok

Az SQR programozási nyelvben a dátumok értékeit karaktersorozatban tároljuk. A sztring értékekhez hasonlóan egy date változó elnevezése is $ jellel kezdődik azonban azért, hogy meg tudjuk különböztetni a típusát ez egy speciális Declare-variable … end-declare blokkban kell elhelyezni.

A dátum típusú változók esetében (jelentsen az adatbázis oszlop értéket, vagy a programban definiált dátum típusú értéket) mindig van a változó mögött egy dátumformázó maszkolás. Amely mind olvasáskor mind íráskor változtatható a változónevet követő formázási maszk megadásával

dátum formázási maszkolások

Lista

Listákban bármilyen típusú értékek tárolhatunk sorrendhelyesen, kivéve másik lista típust. Lista típus deklarálásához a változónevet % jellel kezdjük és LET paranccsal vezetjük be. Pl.: LET %LIST1 = LIST (num_var1|str_val1, num_var2|str_val2…). Egy lista típusú érték nem szerepelhet egy lokális függvény paraméterében.