A Scala programozási nyelv

Telepítés

Telepítés

Ahhoz, hogy scala programjainkat le tudjuk fordítani majd futtatni, szükségünk lesz az Oracle JDK telepítésére, amelyet innen tölthetünk le. Ennek az oka az, hogy a Scala fordítója a Java Virtual Machine (JVM) által futtatható köztes kódot (bytecode) állít elő, lehetővé téve a két nyelv közötti interoperabilitást.

A legegyszerűbb módja a telepítésnek, hogyha a már lefordított, bináris csomagok valamelyikét letöltjük a nyelv holnapjáról, kicsomagoljuk, és felvesszük a "bin" könyvtárat az általáunk használt shell elérési útjábába. Ez elérhető Windows, Mac OS X, Unix illetve Linux operációs rendszerre.


Linux alatt a következő paranccsal tehetjük ezt meg (amennyiben a /home/user/scala alá csomagoltuk ki a csomagot):

export PATH=/home/user/scala/bin:$PATH

Míg Windowson ugyanez, ha a C:\scala alá került:

set PATH=C:\scala\bin;%PATH%

Ha mindent sikeresen telepítettünk, elindíthatjuk a scala interaktív futtatókörnyezetét ellenörzésképpen:

user@gep:~$ scala Welcome to Scala version 2.9.0.1 (Java HotSpot(TM) 64-Bit Server VM, Java 1.6.0_24). Type in expressions to have them evaluated. Type :help for more information. scala> :quit user@gep:~$

Programokat a scalac paranccsal fordíthatunk le ezután (scalac Teszt.scala), majd a scala paranccsal futtathatjuk (scala Teszt, itt nem kell már feltüntetnünk a kiterjesztést).

NetBeans (Linux)

Már létezik egy viszonylag kiforrott Scala plugin a NetBeanshez, aminek egy hivatalos wiki oldala is van.
A wiki oldalt nem frissítik elég gyakran, így ott úgy tűnik hogy a legújabb plugin a 7.0-ás NetBeanshez van, ami csak a 2.8.x-es verziószámú scala fordítókat támogatja. Ennek ellenére innen letölthetőek a pluginnak az újabb verziói is. Most a példa kedvéért mégis a wiki oldal szerinti legújabb plugin telepítését vegyük végig, a többi verzió is teljesen analóg módon telepíthető.

Tehát az első teendő, hogy a Scala oldal archívumából a megfelelő verziót (pl. 2.8.1) le kell tölteni: A NetBeanst újraindítva, egy új projekt létrehozásakor már választhatunk Scala projektet is. Windows alatt is hasonlóképpen telepíthető a plugin, kivéve hogy ott természetesen nem kell módosítani semmiféle .conf fájlt.

Eclipse (Linux és Windows)

Már létezik egy viszonylag kiforrott Scala plugin az Eclipse IDE-hez is, amelynek a hivatalos oldala itt található.

Eclipse 3.7 (Indigo) és Eclipse 4.2 (Juno) verzióját támogatja a plugin. Ezek innen tölthetők le: Eclipse-ben a következőképpen lehet telepíteni a plugint: Help → Install New Software... → Add... OK → Scala IDE for Eclipse
Az Eclipse-t újraindítva ugyanúgy hozhatunk létre Scala projektet, mint bármilyen más (pl. Java) projektet.