A Symbian C++ programozási nyelv

Bevezetés

A Symbian egy operációs rendszer, melyet főként mobil eszközökben (PDA, mobiltelefon) alkalmaznak. Manapság ugyanis az ezektől a készülékektől elvárt szolgáltatások között található a multimédiás anyagok (hang és videó) összeállítása, elküldése, megtekintése, az adat-kommunikációt igénybe vevő üzleti alkalmazások telepíthetősége, szórakoztató, már-már a kézi játékkonzolok minőségét megközelítő játékok futtatása, és az új technológiák magától érthetődő alkalmazása. A készülékgyártók egy csoportja felismerte, hogy ezekre a kihívásokra egy naprakész, közösen fejlesztett operációs rendszer jelentheti a leggazdaságosabb választásért. Így jött létre a Symbian operációs rendszer.

Ez a rendszer Series60 platformon működik, melyen végezhető a Symbian-fejlesztés.

Jellemzője az egyfelhasználós, többfeladatos végrehajtás, grafikus kezelői felület. Egyéni igények szerint alakítható, szoftverekkel bővthető, szemben az operációs rendszerrel nem redelkező telefonokkal. Alkalmas a dinamikus memória kezelésére, melynek lényege, hogy a rendelkezésre álló összes memória felhasználható bármilyen célra, nincs felosztva, hogy mely alkalmazási területen kell adatokat tárolni benne. Bár egyéb, operációs rendszerrel nem rendelkező telefonok is képesek erre, a Symbian operációs rendszer lényegesen több lehetőséget nyújt.

A Symbian-fejlesztés C++ szintaktikára épül, de egyedi eszközökre van szükség mind a kódoláshoz, mind a futtatáshoz és a teszteléshez.

Történeti áttekintés, avagy egy operációs rendszer pirkadattól alkonyatig

A Symbian gyökerei az 1980-as évek végéig nyúlnak vissza. Alapjául az 1998-ra 5. verzióját megérő EPOC operációs rendszer szolgált. Ekkor vette át fejlesztését a Symbian, és ezzel együtt új nevet is kapott: Symbian OS. Teljesen új kódbázisra épült, a fejlesztése C++-ban kezdődött meg az 1990-es évek közepén. Preemtive multitasking-ra épülő egy felhasználós memóriavédelemmel ellátott operációs rendszer volt. Grafikus felhasználói felülete billentyűzet alapú bevitelre épült.

Az első nagy sikert a Symbian 6.0 verzió hozta. Okostelefonok operációsrendszerének szánták. Első ilyen a Nokia 9210 kommunikátor volt, ami 2001 júniusában jelent meg, és még ebben az évben közel 500.000 darab kelt el belőle.
Ekkorra a felhasználói felületet tekintve a fejlesztés 2 ágra szakadt. Az egyik fő irány képviselője, a UIQ Technology volt, aki egy újfajta szemlélettel, az által fejlesztett, érintőképernyős eszközökre optimalizált platformmal rukkolt elő, míg a másik élére a Nokia állt, aki továbbvitte a már kiforrott, billentyűzet alapú bevitelre épülő, vonulatot.

A következő nagyobb sikerhullám 2003-ban érkezett. Ekkor jelent meg ugyanis a Symbian 7.0-s verziója, melyre épülő telefonokból 2003 első negyedévében már 1milliót adtak el, és ezután minden egyes hónapban 1millióval nőtt az eladott telefonok száma!
Az évek során megjelent újabb és újabb technológiák támogatásának köszönhetően (HSDPA, WIFI támogatás… stb.) a Symbian alapú okostelefonok népszerűsége továbbnőtt, mind a felhasználók mind pedig a fejlesztők körében, annak ellenére, hogy a 2005-ben megjelent Symbian 9.0 teljes binary brake-kel járt, nagy fejfájást okozva ezzel a 3rd party fejlesztők számára.

Egyszer azonban ennek a sikertörténetnek is vége kellett, hogy legyen. A 2007-2008-as években fenyegető árnyként jelentek meg az első iOS és Android alapú telefonok. Ezek, az új okostelefon platformok, által nyújtott szolgáltatások szépen lassan versenyképtelenné tették a Symbiant. A UIQ 2009-ben tönkrement, és a Nokia sem érte el a várt sikert az újonnan kidobott, immár érintőképernyős, telefonjaival (S60 5th ed.).
Még egy utolsó kétségbeesett próbálkozásként megalkották az operációs rendszer újragondolásával és frissítésével megszületett Symbian^3-s platformot, melyre már teljes körű QT alapú fejlesztési támogatást is nyújtottak, de ekkorra már mind a felhasználók, mind pedig a fejlesztők nagy része átnyergelt a konkurens telefonplatformok valamelyikére.

Végül 2011 februárjában a Nokia - aki ekkorra már a Symbian kizárólagos tulajdonosa-, bejelentette, hogy ő maga is Windows Phone7 platformra áll át, és júniusban megegyezett az Accenture-rel, hogy az átveszi a Symbiant és támogatását biztosít 2016-ig. Az átvétel 2011. szeptember 30-án történt meg.