A Turing programozási nyelv

Változók, kifejezések

Változók, kifejezések

A használni kívánt azonosítókat használatuk előtt deklarálni kell. Deklaráció a programban bárhol elhelyezhető, így nem kell a blokkok elején deklarálni a használni kívánt azonosítókat. A Turing azonosítói hasonlítanak a Pascaléhoz, de megengedettek az 50 karakternél hosszabb nevek, az aláhúzásjel használata, és különbséget tesz a kis- és nagybetűk között.
A változó-deklaráció teljes formája: var változónév: típusnév := kezdőérték, amelyből a kezdeti inicializálás elhagyható, illetve elhagyható a típus megadása, ha van kezdőérték megadása. Egyszerre több változót is deklarálhatunk.
A konstans-deklaráció hasonlít a változó deklarálásához, de természetesen ebben az esetben kötelező inicializálni (ebből következően a típus megadása opcionális). A konstansok deklarációja a const kulcsszóval kezdődik. Egy konstansnak értékként megadható olyan kifejezés is melyet csak futási időben tudunk kiértékelni.
Változót deklarálható még az összekapcsolás (alakja: bind [var] változónév2 to változónév1) segítségével is. A bind deklarációval egy már meglévő változónak adhatunk új nevet, illetve neveket. Ha nincs összekötési feltétel, akkor az újonnan létrejött azonosító nem változtatható meg, ha a feltétel var, akkor megváltoztatható.