Az X++ programozási nyelv

Bevezetés

Microsoft Dynamics AX bevezetés

A Microsoft Dynamics AX a Microsoft közép és nagyvállalatok számára készített vállalatirányítási rendszere. Része a Microsoft Dynamics termékcsaládnak. A szoftvertermék tartalmaz fejlesztői keretrendszert, melynek saját programozási nyelve van. Ennek neve X++. A nyelvhez készített fordítóprogram elválaszthatatlan a környezetétől, így az X++ -ban megírt alkalmazásokat az integrált környezetben lehet fordítani és futtatni. A fejlesztői környezet tartalmaz debugger-t, verziókezelőt, dokumentációkészítőt, kódszerkesztőt.Case eszközök könnyen integrálhatóak a rendszerbe. (Például: :visio) Az Axaptáról bővebben az msdn ide vonatkozó oldalain lehet olvasni.

Rövid történeti bevezetés

A Microsoft Dynamics AX története korábbra nyúlik, mint születése. A mai szoftvertermék őse Dániában látott napvilágot, eredetileg a Damgaard Dán szoftverfejlesztő vállalat és a Navision Software cégek terméke. A közös vállalkozás sikerére korán felfigyelt a Microsoft, végül pedig a 2002 nyarán felvásárolta az említett cégeket. A termék legelőször Axapta néven 1998-ban jelent meg a dán és az amerikai piacokon. Ma már szinte minden ország szoftverpiacán megtalálható, és a világ negyvenöt nyelvén támogatják ezt a rendszert. Jellemzők: saját IDE, melynek neve MorphX (ez különböző eszközöket tartalmaz, mint például a debugger, kód elemző és lekérdező felület). Az IDE érdekessége, hogy megfelelő licenszkonstrukcióval elérhető a normál ügyféloldali alkalmazásból ( Axapta kliensből). Az Axapta fejlesztői nyelve az X ++. 2008 Május 26-án került ki a rendszer legújabb verziója (2009) melynek fejlesztésében a világ számos országa közreműködött. (Dánia, Ukrajna, Egyesült Államok). Ma az Axapta a világ nagyvállalati szoftverrendszereinek egyik vezető pozícióját foglalja el, méltó ellenfele a SAP-nak. Viszonylagos gyors bevezetési idejével (egy hónap - fél év), konkurenciánál kedvezőbb licenszelési konstrukciókkal, felhasználóbarát kialakításával, webes portálfelületével, mely nem más mint a környezetbe integrált, de önállóain is használt és népszerű Sharepoint webalkalmazás, valamint teljes Microsoft Office integrációjának köszönhetően méltán pályázik a kategória legjobb pozícióinak elnyerésére.

MorphX és az X + +

A MorphX integrált fejlesztői környezet lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy grafikus módban, egyszerű technikákkal (drag&drop) hozzanak létre attípusokat, sql táblákat, lekérdezéseket, űrlapokat, menüket és jelentéseket. X ++ nyelvbe integrálható a .NET CLR, azaz az X++ fordító képes a fordításkor bizonyos megkötésekkel C# kód felhasználására. A MorphX beépített ORM -el rendelkezik, melynek előnye például, hogy az adatszerkezetben eszközölt változtatások azonnal kihatnak az adatbázis rétegre, valamint a felhasználói felületen is automatikusan megtörténnek a más rétegben elvégzett változtatások. Az X++ egy objektum-orientált osztály-alapú programozási nyelv. X ++ legközelebb a C ++ nyelvhez áll, de már tartalmaz automatikus szemétgyűjtőt és nyelvbe integrált SQL adatelérési réteget, mely mind Oracle, mind pedig SQL szerver adatbázisaival képes működni.