Az ANVIL

Bevezetés

Történet

Gondolom sokan próbáltak meg már webes alkalmazásokat készíteni ezen dokumentáció olvasói közül.
Bizonyára, amikor ezeket az alkalmazásokat készítették, észrevehették, hogy gyakran sokkal több időt kell eltölteni egy-egy alkalmazás programozni való részével (a háttér munkákkal), mint inkább a megjeleníteni, bekérni kívánt információkkal, és az információk áramlásának megtervezésével, holott pont ezen van a lényeg egy webes alkalmazás felhasználói szempontjából.

Ezt a problémát felismerve jutottak arra az elhatározásra a rendszer alkotói , hogy elkészítsék az Anvilt. Az Anvil egy java-n alapuló szerver környezet és egy objektum orientált programozási nyelv, kiegészítve egy template nyelvvel, abból a célból, hogy megkönnyítse a webes alkalmazások fejlesztését.

Bár sok programozó vett részt a fejlesztésében, talán a két legfontosabb Lehtimäki Jani és Salminen Jaripekka. Mindketten jó 10 éves tapasztalattal rendelkeznek a webes alkalmazások fejlesztésében.

Az Anvil első verziója körülbelül 2000 nyarán látott napvilágot. Én azon szerencsés emberek közé tartozom, akik ott voltak és részt vettek a rendszer tesztelésében Helsinkiben. Azóta sokat változott, sok hibát kijavítottak benne és mára egy jól működő rendszeré vált.

Az Anvil ingyenesen letölthető és használható, nyitott forráskódú rendszer, de minden jogot fenntart rá a Njet Communications Ltd (njet.org).

Fejlesztői környezet

Mivel az Anvil szkript nyelv java forrásra fordítódik, majd onnan java bájtkódra fordul automatikusan, így ez azzal az előnnyel jár, hogy az Anvil gyakorlatilag bármely rendszeren futatható.
Természetesen a rendszer tervezői, hogy megkönnyítsék az elindulást elkészítették néhány különböző rendszere a kompakt installációs verziót is. Ezek megtekinthetők az alábbi weboldalon. http://njet.org/downloads/ (Windows, Linux támogatott.)

A rendszer igen felhasználóbarát, hiszen működésében nagyon hasonlít a php-re. Futás idejű automatikus fordítás és laza hibakezelés.