Az ANVIL

Most már jöhetnek a nyelvek

Néhány Tény

Az Anvil egy szerver oldali alkalmazás, amely a Java nyelvre épülő szkript nyelvből és egy template nyelvből áll. Ezenkívül webszerver és néhány egyéb integrált szolgáltatás is megtalálható benne. Szóval az Anvil igazából két nyelvet tömörít magába.

Fontos, hogy az Anvil szkript nyelv java forrásra fordítódik, majd onnan java bájtkódra fordul automatikusan. Ennek az az előnye pl. a PHP-vel szemben, hogy így az Anvil nem zár be a szkript nyelvek világába, hanem az alatta levő Javat is használhatod. (Pl.: JDBC)

Az Anvilnél nem az a lényeg hogy egy kidolgozott mesterséges nyelvet fejlesszenek, ami univerzális. Hanem amire egy webes alkalmazásban szükség van. Ha gond adódna a megvalósításban akkor meg ott a Java. De az esetek többségében ez nem szükséges, de azért jó tudni, hogy adva van a lehetőség.
Pl. nyilván van benne ciklus, értékadás, stb. mert ez minden nyelvben van. És emellett olyan változó típusokat használ, amelyekre szükség lehet egy webes felületen. Pl. listákat nagyon könnyű vele kezelni. És gyengén típusos (vagy típus nélküli) szkript nyelv, így gyakorlatilag nem kell kivételeket sem kezelni, mert egy Anvil template az esetek többségében mindig lefut. Mert az értékadásokat valahogy mindig fogja értelmezni. Így aztán nem kell a különleges helyzetekkel foglalkozni: pl. üres sztring, mi van ha null pointer. Meg ilyesmik. Persze, nem mindig helyes így, de a gyakorlatban - amikor az ember webre fejleszt - ezek nagyon kényelmes tulajdonságok.

Szóval az Anvil nem mint nyelv szép, hanem azért gyors vele fejleszteni, mert direkt arra fejlesztik ezt a nyelvet, hogy könnyen, gyorsan lehessen vele fejleszteni...
Ha egy utasítás kell és hiányzik, akkor másnapra meg lehet azt írni. Így fejlődött az Anvil. A programozóinak a 10 éves tapasztalatával a szerver oldali alkalmazások fejlesztésében.

Másik és talán legfontosabb tulajdonsága, hogy az Anvil nyelvei modulokból épülnek fel. Ez nagy fokú átláthatóságot tesz lehetővé, amelyre az Anvil esetében nagyon törekedtek. A másik amiért ez nagyon jól jön az az, hogy sokkal Takarékosabb a modulok újrahasznosításával.

Az Anvil tulajdonságainak összegzése

Az Anvil a C tipusú nyelvcsaládba tartozik. Befolyással volt rá még a Java, a Python és egy kicsit a Perl is. Van benne runtime typing és static binding a hatásfok növelése érdekében. Megpróbál minden szkriptet modulokba zárni, amelyek így meghívhatók más szkriptekből. A nyelvtan felépítése nem nevezhető jól formáltnak, de megpróbál jól olvasható, félreérthetetlen és következetes lenni.

A Tulajdonságai: