Az ANVIL

Az Alapok

Mi is az MVC

MVC a Model-View-Controller rövidítése, de nevezik JavaServer P.M. 2 architektúrának is.
Ez azt jelenti röviden, hogy az alkalmazás három blokkra bomlik:

Ezzel a tagolással elkülönül a megjelenítési réteg (view) és a business logic (kontoroller). Ezáltal együtt és egyszerre tud dolgozni a programozó és a  grafika tervezője , továbbá ugyanaz az alkalmazás különböző megjelenítéssel bírhat attól függően, hogy a view milyen templatekkel dolgozik. Szóval a lényeg, hogy a modell, a kontoroller és a view rész teljesen elkülönülhet a webes alkalmazásban.

Miért is jó ez:

Milyen irányban haladunk

Manapság úgy tűnik, hogy a Java válik a legnépszerűbb fejlesztési platformmá az internetes alkalmazások világában, és ezzel a Java várhatóan népszerűbb lesz, mint más programozási nyelvek
(Pl.: c/c++ / 2002 év végi statisztikák szerint: Evans adatjelentés)

Ez azért lehet így, mert a java használata során, a programozók megtalálták a megoldásokat a technikai problémákra a projektjeiben. Vitathatatlan, hogy ez néha nehézkesnek bizonyult. Azonban az újabb java standerdek megjelenésével, pl. J2EE (Java 2 Enterprise Edition) megoldottnak látszanak a legtöbb platform jellegű problémák hagyományos úton is.

Ezért itt az ideje továbblépnünk, és ideje, hogy ezentúl a magasabb szintű alkalmazási témákra koncentráljunk: Az új mobil eszközök egyre olcsóbakká vállnak a piacon, így szükségessé vált, hogy könnyedén implementáljuk a felhasználói interfészüket a különböző féle eszközökben, úgy mint például:

Ezeknek a dolgoknak a figyelembe vétele nagyon fontos azon cégek számára, amelyek versenyben akarnak maradni.

A megoldás a komponens alapú webes alkalmazásfejlesztés, amelyből több féle is előfordul és sok példa hozható fel a megvalósításra. Pl.: Php, Perl, de lehetne sorolni még sok mindent. ( WML és WRML, ANVIL)

Két Standard a vezérlésre

A kontroller szempontjából eredetileg két egymással versenyző standard van elterjedve a webes alkalmazások számára:Bár mindkét megoldást alkalmazzák az "üzleti logikai réteghez", más néven a vezérléshez, de egyiket sem a megjelenítési réteghez (view), amely a felhasználó interfészét produkálja.

Az Anvil a megjelenítésre szolgál

Az Anvil fejlesztői felismerve, hogy a megjelenítési réteg még kidolgozatlan, így egy új ötlettel rukkoltak elő, amely e réteg komponens problémájára ad megoldást. Ez az Anvil Java komponens, amely lehetővé teszi, hogy előre megirt komponensekből építsük fel a Webes alkalmazásunkat. Ugyanakkor megmutatja a komponensek vizuális összeragasztást a kompozíciónált rendszereken. Mindezt persze a redundáns programozás elkerülésével.

Tehát az Anvil eredetileg arra ad egy egyszerű megoldást, hogy a szerver oldalon webes alkalmazásokat készítsünk Java platformra úgy, hogy közben egy magas szintű applikációs szkript nyelvet kínál erre a célra, amelyben a programozás egyszerűbb mintha mindent Javaban írnánk.

Az új komponens alapú Anvillel minimalizálhatjuk a szükséges programozást az egyes projektekben. Ez elérhetővé teszi a fejlesztő cégeknek, hogy több anyagi forrást koncentráljanak az értékes szolgáltatásokra, és így a felhasználók és megrendelők igényeit is jobban ki tudják elégíteni.

Az Anvil és a Java egymásra épülése

Az Anvil komponensek, a Java nyelv és a szerver környezet egymásra épülése. Felül helyezkednek el az Anvil komponensek, alatta a Java, és az alatt a Szerver környezet. Mint az a képen is látható.

További Lehetőségek

Fontos megemlíteni, hogy az előre megirt általános célú komponensek kombinálhatók egyszerűbb hagyományos módon metódusként megirt alkalmazásokkal. Ugyanakkor nem igényel különösebb programozást az elkülönült komponensek bele integrálása egy webes alkalmazásba, ezáltal lényegesen lecsökkentve az internetes project költségét.

Alkalmazás komponensek

Amikor tanulmányozzuk egy komplex internetes weboldal logikai struktúráját, akkor azonosítani tudjuk a többé-kevésbé független alkalmazás darabokat több lapon keresztül. Pl.: egy általános oldal tartalmazza a következő részeket: fejrész céges információkkal, navigációs rész, termék lista, stb..

Az Anvil komponens modell használata során ilyen logikai részek megtervezhetők és könnyedén programozhatók az alkalmazás egymástól teljesen független részeiben.

Anvil Composer

A fejlesztés menetét pár szóban leírom, de csak képletes formában, mert annyira egyszerű.

Mi lesz az Anvilből, amikor fordul

Az Anvil platform 100%-ig Java programozási nyelven lett kódolva. És az Anvil komponensekből 100% standard Java byte kód lesz előállítva, amely ténylegesen futatható standard kódja az internetes alkalmazásoknak. Emellett pedig amióta az Anvil fut az Internetes szervereken azóta 100%-ig értelmes kódot állit elő a kliensek számára. (HTML, XHTML, WML stb.)

Cégek támogatása, előnyök

Miért is jó egy cégeknek az Anvilt használni. Számára milyen előnyökkel járhat:

Gondolom látható már, hogy a cégek tiszta előnyhöz juthatnak az Anvillel történő kifinomult webes alkalmazás fejlesztés során. A cégek hamar költség és erőkifejtés csökkenést érhetnek el a kifinomult alkalmazások építésénél egy újrahasznosítható és könnyedén integrálható komponenssel.