CA - Visual Objects

Bevezetéscavo logo

A CA-VO (Computer Associates - Visual Objects) elődje a Clipper nevü programozási nyelv volt, amely 1985-ben készült a dBase III nevü adatbázisnyelvhez, mint fordító. Az addig interpretált dBASE kódot így egy pszeudo kódra lehetett lefordítani, amit egy virtuális gép dolgozott fel. A Clippert eredetileg a Nantucket Corporation készítette, később lett eladva a Computer Associates-nek. 2002-ben a Computer Associates és a GrafX Software bejelentette, hogy elfogadtak egy egyezményt két programozási nyelvükre - a CA-Clipperre, és a CA-Visual Objects-re.

A nyelv fejlődése során átvett elemeket a C és Pascal nyelvekből és objektum-orientált programozási módszerekből. Bevezette a kódblokk adattípust (dBase makrók és függvény pointerek keveréke). Később Windows alá is elérhető lett Visual Objects néven, ez már natív kódot fordított és szinte kizárólagosan adatbázisokat használó programok készítésére használták.

Forrás:
http://en.wikipedia.org/wiki/Clipper
http://en.wikipedia.org/wiki/Visual_Objects


A CA-VO így önmagában kereskedelmi forgalomban van, viszont a Clipperhez léteznek ingyenes fordítók is (ld. wikipedia). Ez az ismertető a CA-VO 2.8 SP2 -es verzióját használja.

Hivatalos honlap:
http://www.cavo.com/

Felhasznált irodalom:
Dr. Dedinszky Ferenc: CA-Visual Objects - Objektumorientált XBase programnyelv Windows alá
CA-VO command reference guide