Claire

Bevezetésclaire logo

A CLAIRE egy magasszintű funkcionális és objektumorientált programozási nyelv, szabályfeldolgozó képességekkel. A programozó egy komplex algoritmust kevesebb sorban, elegáns és olvasható módon tud leírni a nyelv segítségével.

A CLAIRE magasfokú kifejezőereje a következőkben (is) rejlik:

Az olvashatóságot az alábbiak által biztosítja:

A CLAIRE haladó alkalmazásokhoz lett kifejlesztve, magában foglalva a komplex adatmodellezést, szabályfeldolgozást és probléma megoldást. A CLAIRE-t C++ környezetben szánták használni. Ami megkülönbözteti más programozási nyelvektől, az elsősorban a készítők tapasztalata a komplex optimalizációs problémák megoldásában. A CLAIRE-t egyéb sajátosságok is megkülönböztetik az ismert procedurális nyelvektől, mint például a Java vagy a C++, ilyen például a CLAIRE fordításának sajátossága, a nyelv támogatja a fordításnak a teljes rendszer user-selected szerinti nézetét, illetve támogatja a fordítás készítését, rollback-jét. Ugyancsak különbség, hogy például a CLAIRE támogatja az olyan szabályokat, amelyek összekapcsolnak egy CLAIRE kifejezést egy esemény és egy logikai feltétel kombinációjával. Amikor az esemény bekövetkezik, ha a feltétel is teljesül, a konklúzió kiértékelődik.

A CLAIRE egy magasszintű nyelv, amely teljes fejlesztő nyelvként használható, minthogy egy általános célú nyelv, de egyszersmint egy pre-processor-a a Java-nak vagy a C++-nak, így egy CLAIRE program természetesen lefordítható C++ vagy Java nyelvre.

A CLAIRE objektumorientált nyelv egyszerű öröklődéssel. Akárcsak a SMALLTALK-ban, minden, ami létezik, egy objektum. Minden objektum egy egyértelmű osztályhoz tartozik, és van egy egyértelmű azonosítója. Az osztályok az építőkövei a nyelvnek.

A nyelv 'atyja' Yves Caseau volt, de a munkájában sokan segítették

Linkek

http://claire3.free.fr/
http://www.claire-language.com/