A GAMS programozási nyelv

Bevezetés

Első kérdés az, hogy mi is az a GAMS? A szó maga egy rövidítés, méghozzá a General Algebraic Modeling System angol kifejezés rövidítése. Tehát egy algebrai modellező rendszerről van szó, és a hozzá kapcsolódó leíró nyelvről.

A GAMS rendszert kifejezetten optimalizálási feladatok - úgy mint lineáris, nemlineáris, egész, stb. programozási feladatok - megoldására fejlesztették ki. Könnyen és gyorsan oldhatunk meg segítségével bonyolult feladatokat is, anélkül, hogy a dolgok technikai részével, a reprezentációval, a szubrutinok megírásával, az input-output kezelésével foglalkoznunk kellene.

A leíró nyelv sokban hasonlít a legelterjedtebb programozási nyelvekhez, így könnyen elsajátítható némi programozói tapasztalattal a hátunk mögött. A különböző adatokat nagyon hasonló módon kell megadni, az egyes modellek könnyen olvashatóak mind az ember, mind a gép számára, mert egyszerű algebrai utasításokat és adatszerkezeteket használ.

A rendszer jól használható hasonló feladatok megoldására, mert a már elkészített modellt nagyon könnyű módosítani is, és újrahasznosítani is - különösebb módosítások nélkül. Használhatunk dinamikus modelleket is, többek között az idősorokat.

A GAMS fejlesztőcégének központja Washington DC, az európai székhelyük pedig Németországban, Cologne-ban van. Jelenleg a 23.4-es verzió a legaktuálisabb.