A LOLCODE programozási nyelv

Alprogramok

Függvények

A függvényeket a HOW DUZ I kulcsszó vezeti be és a IF U SAY SO kulcsszó zárja. A jelenlegi verzióban a függvények paraméterszáma meghatározott kell legyen, nincs lehetőség változó számú paraméterrel megadott függvény definiálására. Az argumentumok egy szóból álló azonosítók, amik a függvényen belül változókként viselkednek. Ezeknek a változóknak a kezdeti értéke a függvény hívásakor megadott értékek lesznek. Az aktuális verzióban nincs lehetőség a függvényen kívüli változók elérésére nincs mód (ugyanis nincs globális láthatóság, minden változó a blokkján belül lokális). Általános alakja:
HOW DUZ I függvénynév [YR argument1 [AN YR argument2 …]]
code block
IF U SAY SO

A visszatérés lehetséges a GTFO-al, ilyenkor NOOB-bal tér vissza, vagy a FOUND YR kifejezés visszaadja a kifejezést. Ha nem adunk meg se GTFO, se FOUND YR kifejezést, a függvény az IT ideiglenes változó értékével tér vissza.

Példa:

HOW DUZ I CATFUNC YR C VISIBLE "Im in yr func, yr var iz " C IF U SAY SO

Függvény hívása

Egy adott paraméterszámú függvény a következőképpen hívható meg: [[[…]]] Ez egy kifejezés, amit a függvény neve és az argumentumai alkotnak. Az argumentumok is lehetnek kifejezések, amik a függvény hívása előtt kiértékelődnek. A paraméterek számát a függvény definíciója határozza meg.