A RobotC programozási nyelv

Bevezetés

A RobotC egy robotokra tervezett programozási nyelv, mely ANSI C alapokon nyugszik. Jelenleg NXT, VEX és CORTEX robotokhoz létezik fordítóprogramja. Ezek mindegyike kis mikrovezérlővel és kevés memóriával ellátott architektúra, elsősorban oktatásban, kutatásban használják őket.

Ezeken a robotokon gyárilag egy firmware van telepítve, mely az általunk megírt programot futtatja. Ha RobotC-t szeretnénk használni, akkor telepítenünk kell a RobotC saját firmware-jét a gyári helyett. A RobotC-ben megírt forrásfájlt a compiler bájtkódra fordítja, majd a bájtkódot feltöltjük a robotra, ahol a RobotC firmware-be épített virtuális gép interpreter módon végrehajtja azt.

A virtuális gép olyan funkciókkal rendelkezik, amivel más robotprogramozási nyelvek nem: pl. lebegőpontos, és trigonometrikus számítások, dinamikus többszálúság, és futási idejű debuggolás.

A nyelv folyamatos változásban van, időről-időre új hardverekhez készül támogatás, illetve a nyelvi készlet is bővül. Bárki tehet javaslatot a tervezőknek a nyelv hivatalos fórumán.