A Setl programozási nyelv

Fordítóprogramok

Nem találtunk fellelhető setl fordítóprogramot. Helyettük használható egy setl2 forítóprogram.

Fordítóprogramok

A világhálón a setl2 ftp-helyéről ingyenesen le lehet tölteni a setl2 fordítót. Nagy szomorúságomra csak bináris, vagyis előre lefordított állományok állnak rendelkezésre. Ennek köszötőnem tudtam kipróbálni a linuxos verziót, mert mindkettő rendelkezésre álló csomag egy korábbi linuxra lett fordítva, olyat pedig nem tudtam találni. A legfrissebb változat csak windowsos verzióban áll rendelkezésre, ami kifogástalanul működik (még egy fejlesztői környezetet is kapunk).

Maga a setl oldalán (ha lehet ilyenről beszélni, mert én csak egy átláthatatlan halmazt találtam; nem hiába ők fejlesztik a setl-t) és máshol lévő hivatkozások jó része halott link. A readme file-ok és a könyvtárakban található anyagok között is eltérés van. A 2.2-es és a 2.3-as setl2 fordítók a readme állomány alapján ezeket a platformokat támogatják:

ezzel ellentétben a file-nevek alapján ezek a rendszerek támogatottak a 2.2-es verzióban: a 2.3-asban pedig ezek: Hogy mi az igazság, azt nem tudom, mindenesetre a 3-as verzió windowsos telepítője működik, és használható rendszert ad.

A setl2 rendszer két programkönyvtárat használ. Az egyikből keresi ki az importált csomagokat (import library), a másikba pedig a kész programot vagy csomagot rakja (update library). Az első a setl2_libpath környezeti változóval lehet beállítani, és tartalma vesszővel elválasztott, abszolút elérési utakkal megadott filenevek, amik joker karaktereket is tartalmazhatnak. Az update programkönyvtárat a setl2_lib környezeti változóban lehet beállítani. Ezen kívül az ideiglenes, fordítás közben létrejött file-okat a fordító a setl2_tmp-ben megadott helyen tárolja. Az stlc_options a stlc paramétereit tartalmazhatja, még a stlx_options az stlx-ét, amivel alapértelmezett beállításokat adhatunk meg.

A rendszer tartalmaz három vagy négy futtatható file-t. Ezeket olyan helyre kell rakni, ahol benne lesznek az elérési útban.

Szükség van még a libstlx.a programkönyvtár megfelelő elhelyezésére is, például a /usr/local/lib könyvtárba unix-rokon rendszereken.