A VHDL hardver leíró nyelv

Példaprogramok

Példaprogramként az hardverspecifikus nyelvi elemek bemutatásához használt példát mellékelem. Az ALU megvalósításához szükséges minden fájl (a komponensek külön állományokban) egy tömörített csomagban letölthető innen.

Egyszerű ALU

A *.vhd kiterjesztésű forrásfájlok bármely szövegszerkesztővel megnyithatók, de sokkal kényelmesebb az olvasás, a szerkezeti áttekintés és a szimuláció szempontjából is, ha a Xilinx ISE Project Navigator segítségével nyitjuk meg a feladatokhoz tartozó projektfájlokat.

Legelőszöris töltsük le a Xilinx weboldaláról az operációs rendszerünknek megfelelő telepítőprogramot, majd miután a példa megtekintéséhez elegendő WebPACK változatot telepítettük (a telepítés során kell kiválasztani), már használhatjuk a példákat rejtő projektfájlt.

A kicsomagolt könyvtárban található ALU.xise nevű fájlt megnyitva a Xilinx ISE Project Navigator segítségével máris hozzáférünk az összes forráshoz, valamint a tesztkörnyezetet tartalmazó fájlhoz is.

Ha a szimulációt szeretnénk futtatni, akkor a Design panelen ki kell választanunk a felül elhelyezkedő két nézet közül a Simulation címkéjűt. Ezt követően a tesztmodul nevére kell kattintanunk, majd a panel másik (Processes) mezőjében ki kell bontanunk az ISim Simulator szintet, és végül az ez alatt helyet foglaló Simulate Behavioral Model címkére duplán kattintva indíthatjuk a szimulációt.

A példaprogramot Kőszegi Gábor készítette 2012-ben.