A CoffeeScript programozási nyelv

Fordítók

Jelenleg egy használható fordító létezik a nyelvhez és ez a http://coffeescript.org oldalról tölthető le. A fordító CoffeeScript-ben íródott, így minden olyan platformon ahol van JavaScript futtatására képes böngésző könnyen használható.

Az egyik legkönnyebb módja a könyvtárral való megismerkedésnek az rögtön a böngészőben való használat. Nyissuk meg a http://coffeescript.org oldalt és kattintsunk a "Try CoffeeScript" fülre. Az oldal a CoffeeScript böngészőbeli fordítóját használja, bármely CoffeeScriptet a bal oldali panelre begépelve átfordít JavaScriptre a jobb oldali panelre. A js2coffee projekt keretein belül pedig, a JavaScriptet tudjuk visszaalakítani CoffeeScriptét, hasznos ha JavaScript projektet szeretnénk CoffeeScriptbe migrálni.

A telepítésnél győződjünk meg hogy a legfrissebb verzióval rendelkezünk a Node.js és a npm (Node Package Manager) csomagból. Ezután tudjuk installálni a CoffeeScript-et az npm-el:

Ezzel feltelepítjük a coffee programot. Ha parancssori opciók nélkül futtatjuk le, akkor a CoffeeScript konzol indul el, ahol azonnal letudjuk futtatni a CoffeeScript kifejezéseket. A fájlok feldolgozásához, a --compile opciót adjuk át.

Ha a --output nem adunk meg akkor a CoffeeScript ugyanolyan névvel készít egy JavaScript fájlt. Ez a művelet felülíja a már létező fájlokat ezért óvatosan használjuk, ne íjunk felül akaratlanul bármilyen JavaScript fájlt. A parancssori argumentum teljes listájának megtekintéséhez használjuk a --help argumentumot.