A Fables programozási nyelv

Bevezetés

Bevezetés

A Fables (Functional Agent-Based language for Simulations) egy programozási nyelv, amelyhez egy integrált fejlesztői környezet is elérhető, melyet az AITIA Inc. fejleszt. A rendszer direkt ágens alapú szimulációk leírására, futtatására, eredményeinek megjelenítésére tervezték.

Minimális programozói tapasztalattal is rendkívül könnyen használható, a nyelv szintaxisa nagyon közel áll a témával foglalkozó tudományos cikkekben használt matematikai formalizmushoz.

A Fables egy dinamikusan típusozott, lusta kiértékelésű, nem tiszta funkcionális nyelv. Magas szinten függvényeket, halmazokat, felsorolásokat, intervallumokat definiálhatunk kifejezések sorozatával, és külön nyelvi elemekkel rendelkezik az ütemezések megvalósításához.

A teljes Integrált Modellező Keretrendszer (IME – Integrated Modelling Environment) szerves részét képezi a MASS rendszer is, amely szerver oldali szimulációk futtatására alkalmas, és a közeljövőben szoros kapcsolata lesz a Fables-szel. További információ az AITIA Inc. oldalán található.