A Fables programozási nyelv

Nyelvi elemek

Jelkészlet

Kidolgozásra vár.

Azonosítók

Kidolgozásra vár.

Kulcsszavak

A következő szavak a nyelv fenntartotta szavai, amelyek nem használhatók azonosítóként. A Fables teljes kulcsszó listája:

and, begin, class, cyclic, delete, div, end, in, is, model, mod, new, not, rem, or, otherwise, schedule, self, startUp, var, where, when

Literálok

Kidolgozásra vár.

Megjegyzések

Fablesben csakúgy, mint megannyi más programozási nyelvben, definiálhatunk megjegyzéseket. Ezek a kód szerves részét képezik, azonban csak annak magyarázatára szolgál, nincs semmilyen hatása a program futására. A megjegyzéseket fordítóprogram általában figyelmen kívül hagyja. Ez alól azonban van néhány kivétel, a dokumentációs megjegyzések, amikkel a modellről szóló cikk kezdeti leírását le lehet generálni.

A következő három típusú megjegyzések definiálható.

Egysoros megjegyzések

Egy teljes sor, ill. a // jeltől kezdődően a sor végéig az összes karakter megjegyzésnek számít.

// Ez itt egy egysoros megjegyzés!
var myVariable; // Ez egy másik megjegyzés a sor végéig.

Blokk megjegyzések

Lehetőség van megjegyzésst definiálni a /* és */ literálok között, még akkor is, ha az több sort is felölel.
/* Ez itt egy többsoros megjegyzés */
var /* Ez egy sorközi megjegyzés. */ anotherVariable;

Dokumentációs megjegyzések

Dokumentációs megjegyzések hasonlóak, mint a blokk megjegyzések, kivéve, hogy két csillaggal kell definiálni őket, azaz a /** és */ literálok között. Minden, ami a két jelölés között található, az dokumentációs megjegyzésnek minősül, lehet oda akár LaTeX parancsokat is írni. Dokumentációs megjegyzéseket a fordítóprogram a modellek, ágensdefiníciók, függvények és változók definiálása előtt veszi figyelembe.

// A következő sorok belekerülnek a generált dokumentumokba: /** * Az E számot legtöbbször Euler egyenlete alapján definiálják: * e = lim(1 + 1/n)^n, * ahol n tart a végtelenhez. */ myE = E;

A Fables számos kényelmi funkcióval rendelkezik, ezek közül az egyik a modellre vonatkozó dokumentumok generálása – attól függően, hogy a kódban hol és milyen dokumentációs megjegyzések vannak definiálva.

Alapvetően a következő kimeneti formátumokra lehet generálni: