A Digitalmars D programozási nyelv

Fordítók

Fordítók

A D nyelv 2.0-ás szabványának megjelenésével új fordító programokat hoztak létre.
Az D 1.0 szabványt támogató fordítók elérhetők a D 1.0 honlapjáról.
Ezen a lapon a D 2.0 szabványt támogató fordítókat soroljuk fel.

Digitalmars fordító

A digitalmars D fordítójának 2-es verziója Windows, Linux és OSX platformokon használható. A fordító ingyenesen letölthető a http://digitalmars.com/d/index.html honlapról. A fordító frontendjének forráskódja elérhető, a maradék nem. Ez a fordító tekinthető a nyelv referencia implementációjának, bár ez sem implementálja a nyelv teljes eszközkészletét, de rohamosan fejlődik, és gyorsan követi a nyelv változásait.

A Digitalmars fordító disztribúciós csomagjának fontosabb elemi:

\dmd2\bin\dmd.exe # D fordító futtatása \dmd2\bin\shell.exe # Egyszerű parancssori shell \dmd2\bin\sc.ini # Globális fordítási beállítások \dmd2\lib\phobos.lib # D runtime könyvtár \dmd2\src\phobos\ # D runtime forráskönyvtár \dmd2\src\dmd\ # D compiler front end source under dual (GPL and Artistic) license \dmd2\html\d\ # dokumentáció

GDC fordító

A GDC fordító egy D frontend a GCC fordítógyűjteményhez, jelen pillanatban nem része a hivatalos GNU fordító csomagnak, egy független projektként fejlesztik. Elérhető a https://bitbucket.org/goshawk/gdc/wiki/Home weboldalon. A teljes fordító nyílt forráskódú. Jelenleg 6 platformon tesztelik (linux, win32, freebsd, mac osx, cygwin, aix), de más platformokon is működhet. A fordító gyorsabb kódot generál, mint a digitalmars fordító, de lassabban követi a nyelv változásait, és szintén nem támogatja a D nyelv teljes eszközkészletét.

D.NET

Microsoft Public License alatt elérhető a D 2.0 nyelv fordítójának back-endje a .NET keretrendszerhez a http://dnet.codeplex.com/ címről. Jelenleg a back-end alpha változata tölthető le.