A FALSE programozási nyelv

Szabványos könyvtárak

A nyelvhez egyetlen fordító érhető el, melyet a nyelv megalkotója készített. A FALSE nyelven írt programok fordítása a false fordítóval történik amelynek paraméterében kell megadni a fordítandó forráskódot.

> false helloworld.f
A fordítás után az adott könyvtárban létrejön egy futható állomány "a.out" néven. A fordító kicsi mérete miatt igen sok probléma merült fel a tervezés közben. Hogyan lehet olyan fordítót írni 1024 bájtban, ami tartalmazza az összes nyelvi elemet és a hibaüzeneteket is. Az egyik megoldás az lett volna, hogy nem leszenk hibaüzenetek, ami nem megengedhető egy fordító esetében, hiszen például a szintaktikai hibákat nem jelezné a fordító. Ezért a fordító tartalmaz egy minimális hibajelzést. A fordító a következő hibaüzeneteket írhatja ki fordítási időben:
- it could not allocate memory - it could not read the source file - it could not write the executable - it could not open dos.library (very unlikely) - it found a symbol in the source, which isn't part of the language
Fordítási hiba esetén a fordító 10-es értékkel tér vissza. Sikeres fordítás esetén 0 ad vissza. Ajánlatos a fordítást a "%R" kapcsolóval futtatni, ami a fordítás befejezésekor kiírja a visszatérési értéket a képernyőre.