Az Inform 7 programozási nyelv

Bevezetés

Bevezetés

Inform egy programozási nyelv és tervezési rendszer az interaktív fikció számára, 1993-ban Graham Nelson készítette el. Az Inform kódot tud generálni a Z-code vagy Glulx virtuális gépek számára. Az 1-5 verziók 1993 és 1996 között jelentek meg. 1996 környékén, Nelson újraírta az Inform-ot az alapjaitól és megalkotta az Inform 6-ot. A következő évtizedben a 6-os verzió stabillá és népszerűvé vált. 2006-ban Nelson kiadta az Inform 7-et (röviden Natural Inform), egy teljesen új nyelvet ami a természetes nyelvhez hasonlít és olyan új eszközöket, amelyek a könyvkiadás eszközeihez hasonlítanak.

Inform 7 három fő részből áll: az Inform 7 IDE és tesztelési eszközök, az Inform 7 fordító, és a "The Standard Rules" ami az alap könyvtárnak felel meg. Inform 7 függ az Inform könyvtártól és az Inform 6 fordítótól. A fordító az Inform 7 forráskódot Inform 6 forráskódra fordítja le, ami külön lefordul Glulx vagy Z-code történet fájllá. Inform 7 alapból Blorb fájlokat állít elő, amelyek ttartalmaznak Z-code-ot opcionális címlappal és indexelési metaadatokkal. Az Inform 7 eszközök Mac OS X, Microsoft Windows és Linux platformokra elérhetőek.

Az Inform nyelvcsalád egy nagyon specifikus problémakör megoldására, karakteres kalandjátékok megírására lett kitalálva. Elsősorban írók számára, akik interaktív formában kívánják elmesélni a történetüket. Ezért a nyelv egy programozó számára sok furcsaságot tartalmaz, mert elsősorban nem egy képzett programozónak lett kitalálva. A forráskód inkább hasonlít egy könyvre mint egy szokásos program forráskódjára.