A LabVIEW programozási nyelv

Típusok, típuskonstrukciók

Az egyes vezérlők, illetve konstansok különböző típusú elemeket adnak meg. Ennek megfelelően a blokk diagramban változik a keretük színe, illetve mintázata. Hasonlóan, a vezetékek színe és mintázata is jellemzi a rajta futó típust. A nyelv erősen típusos. Ennek következtében fordítási időben meg lehet mondani, hogy mely vezetékeken fut más érték, mint amit a vezeték végén lévő függvény vár. Ilyenkor, illetve, ha megszakadt a vezeték, akkor szaggatott vonal jelzi a hibát. Néhány típus között lehetőség van az automatikus típuskonverzióra. Ezt a vezeték végén egy piros pötty jelzi. A típuskonverziót ki is lehet erőszakolni a megfelelő függvényekkel. Ezek pl. számok esetén megtalálhatók a mathematics->numeric->conversion palettán.

Polimorphic

Tetszőleges típusú elemet tartalmazhat.

Numeric

A nyelvben számos különböző pontosságú egész, lebegőpontos, fixpontos, vagy komplex számtípus van. Ezek között lehetséges az automatikus típuskonverzió.

Enum

Egy olyan típus, ahol megadhatok tetszőleges neveket, melyekhez 0-tól kezdődő indexek tartoznak. Egy enum kimenet egy bemenettel akkor köthető össze vezetékkel, ha azonos nevekhez azonos számok tartoznak a két enum típus esetén.

Boolean

Logikai értékek tárolására.

Character String

Szövegek tárolására.

Array

Lehetőségünk van 1-4 dimenziós tömbök definiálására. Ekkor a vezeték két vonalból áll, melyeknek színe, mintázata utal a tömbelemek típusára, míg a két vonal távolsága jelzi, hogy hány dimenziós a tömb.

Cluster

Rekord szerkezetekhez.