A Nemerle programozási nyelv

BevezetésA Nemerle egy magasszintű, erősen típusos, objektum-orientált, funkcionális programozási nyelv a .Net keretrendszerhez. Támogatja az imperatív programozást, és kiterjedt meta-programozási képességekkel rendelkezik. A nyelv Ursula Le Guin A Szigetvilág varázslója című könyvének főhőse után kapta a nevét, és a Wroclaw-i Egyetem munkatársai fejlesztették ki.

Első pillanásra a Nemerle a C# és az ML programozási nyelvek furcsa keverékének tűnik. A legfelső szinten objektum orientált, de a függvénytörzsekben lehetőség adódik a nyelv funcionális mivoltálnak használatára is. További lehetőségek ezen a téren a functionális értékek, a variant-típusok, és a mintaillesztések használata. A funkcionális nyelvektől örökölte típus következtetés tulajdonságát is. A nyelv magas szintű meta-progamozási képességeit leginkább a macrók használatával érhetjük el, így könnyedén terjeszthetjük ki a nyelv szintaxisát a saját ízlésünk szerint. A nyelv rugalmas kiterjeszthetőségének segítségével elérhetjük az aspektum-orientált programozás képességét is.

Mindezek mellett könnyű kezelhetőséget biztosít a .Net Framework osztályaihoz, a Mono keretrendszerhez, ezáltal akár ASP.NET oldalakat is írhatunk segítségével.