A PL/SQL programozási nyelv

Környezet

Mint már a bevezetőben szó volt róla, a PL/SQL nyelvet az Oracle fejleszti, ezért elsősorban Orale-ös eszközökkel tudjuk együtt használni. A PL/SQL-ben írt programokat általában adatok kezelésére használják, azonban ehhez szükség van egy adatbázisra, ahová az adatok kerülnek.

Vagyis ahhoz, hogy a PL/SQL-h használjunk szükség van egy adatbázisra, illetve egy fejlesztőeszközre, mely interpretálja a programot.

Adatbázis

Jelenleg három adatbázis támogatja a PL/SQL-t.

Eszközök

SQL *PLUS

Az SQL *PLUS egy parancssoros program, mely képes interektívan vagy scriptből SQL és PL/SQL parancsokat futtatni. A programozók és az adminisztrátorok előszeretettel használják az egyszerűbb feladatok elvégzésére.

Az SQL *PLUS háromféle parancsot ismer

Kapcsolódás az adatbázishoz:

sqlplus nev@host Enter password: password

Kapcsolódás után egy egyszerű lekérdezés (Hello World):

SQL> select 'Hello world' as example from dual; EXAMPLE -------------------------------- Hello world

SQL Developer

Az SQL Developer egy ingyenes és az Oracle által támogatott grafikus eszköz adatbázisfejlesztéshez. Lehetőséget biztosít többek között:

Kapcsolódás az adatbázishoz:

 1. Új kapcsolat: a bal oldalon a Connection fülön kattintsunk jobb klikkel a Connections-re, majd a New Connection-re.
  SQL Developer alap képernyő
 2. Kapcsolat beállításai: meg kell adni a kapcsolat nevét, a felhasználónevet, jelszót, az adatbázis elérését (adatbázis adminisztrátortól kell kérni).
  SQL Developer kapcsolat
 3. Kapcsolódva: a bal oldalon az új kapcsolatot lenyitva böngészhetjük az objektumokat, illetve kapunk egy parancssort is az adatbázishoz.
  SQL Developer kapcsolódva

JDeveloper

A JDeveloper egy ingyenes fejlesztőkörnyezet, mely leegyszerűsíti a JAVA alapú SOA alkalmazások készítését beleértve a felhasználói felületek tervezését is. A fentebb bemutatott SQL Developer integrálva van a JDeveloperben. Tehát ez az eszköz is lehetővé tesza a PL/SQL szkriptek készítését, futtatását.

TOAD

A Toad egy fizetős SQL, PL/SQL fejlesztői környezet, amely nagyrészben megkönnyíti a fejlesztők munkáját. Használatával lehetőségünk nyílik az adatbázis adataink egyszerű lekérdezésére, eljárások gyors fejlesztésére és debuggolására, az általunk készített lekérdezések teljesítményének elemzésére és optimalizálására és a séma egyszerű módosítására vizuális eszközök használatával.

  Toad fejlesztői környezet