PostScript

Egyszerû bevezetésnek szántam PostScript lalpeíró nyelvrõl, amit azAdobe készített. Ez a dokumentum nem egy mindent átfogó leírás a Postscriptrõl (jóllehet tartalmaz névmutatótsok szabványos Postscript mûveletrõl, és különbözõ hibák felsorolását is). Mérhetetlenül jobb referencia egy-egy könyv, ha arra van szükséged. Ez sokkal inkább egy könnyen hozzáférhetõ on-line oktatóprogram. Azzal a feltételezéssel készült, hogy te, kedves olvasó, rendelkezel egy kevéske programozási tapasztalattal, és az olyan dolgok mint változók és tömbök nem ismeretlnek elõtted.

Ennek az útmutatónak a látóköre meglehetõsen korlátozott. Csak a legkorábbi változattal foglalkozunk (Postscript Level 1) - az Adobe egy továbbfejlesztet változatot (Level 2) készített néhány éve, és éppen nemrég mutatták be a legújabbat (Level 3). Sosem állt szándékomban, hogy lefedjem ezeket a változatokat (noha az itt bemutatott Postscipt programok szépen lefutnak a késõbbi változatok (Level 2, Level 3) egyikét ismerõ nyomtatókon is). Ez egy kezdõ oktatóprogram, és nem fed le haladók által használt fogalmakat sem, úgysmint szi`nek elkülönítése, vagy a színárnyalatok (ez leginkább az érdektelenségemnek köszönhetõ, mérnök vagyok, nem nyomtatók, még csak nem is grafikák tervezésével foglalkozom... csupán amikor jól megtervezett grafikát látok, azt csodálom).

Azért készítettem ezt a dokumentumot, mert észrevettem, hogy az Inetrneten sokan keresnek valami elérhetõ leírást, hogy elindulhassanak. Úgy láttam, itt a lehetõség - sokat volt hasznomra az Internet szabad és nyitott természete (a legtöbb általam használt szoftver freeware vagy shareware). Ez arra lehetõség, hogy visszaadjak valalamit ennek a közösségnek, és hogy továbbvigyem azt a légkört, amivel találkoztam, amikor elkezdtem használni az Internetet.

A PostScript az Adobe Systems Incorporated bejegyzett védjegye. A PostScript nyelv szerzõi jogait is fenntartja az Adobe Systems Incorporated. Az ezzel kapcsolatos jogi kérdésekkel õket kell megkeresni. Kérlek vedd észre, hogz ez az oldal semmiképpen kötõdik at Adobehoz, egy független oldal, egyáltalán nem hivatalos.

Megjegyzés európai olvasók számára

Sokan látogatják ezt a lapot Európából. Az õ szolgálatukra egy tükrözés érhetõ el (az angol eredeti) Németországban, amit a GKSS Research Centerbõl tartanak. fenn néhányan. Lehetõvé teszik európai barátaink számára, hogy gyorsabban férjenek hozzá az útmutatóhoz, és ne terheljék meg a két kontinens közti forgalmat. Sajnálatos módon a tülrözés angolul érhetõ el (egy tipikus amerikai vagyok, kb. öt szót beszélek franciául és még kevesebbet németül). Hálás köszönet a tükör felállításáért!

Jogi nyilatkozat

Ez a magyar nyelvû szöveg az angol dokumentum puszta fordítása.

Nincsen sem kifejezett, sem közvetett garancia ennek a dokumentumnak a helyességére. A szerzõ nem tehetõ felelõssé semmilyen kárért az itt megtalálható kód használatáért.

Azt kapod, amiért fizettél.

That noted, Az ebben a dokumentumban található információk másolása díjmentesen megengedett, az eredeti szerzõ értesítése mellett. Ez a dokumentum nem teljesen nyilvános, a szerzõ fenntartja jogait.


McKinley Three Stars