Az R programozási nyelv

Bevezetés

Az R nyelvről és fejlesztéséről röviden

Az R programozási nyelv, amit időnként „GNU S”-ként is emlegetnek, egy programozási nyelv és szoftver környezet statisztikai számításokhoz és ábrázoláshoz. Az első változatát Ross Ihaka és Robert Gentleman készítették (innen az „R” név) az Auckland-i Egyetemen, Új-Zélandon; azóta egy kisebb fejlesztői csoport a világ minden tájáról közös erőfeszítésekkel folyamatosan fejleszti tovább.

Az R-et a fejlesztői az S programozási nyelv egy megvalósításának tartják, a Scheme-ből származtatott szemantikával. Az S üzleti célú megvalósítása az S-PLUS. A nyelv szemantikája a funkcionális nyelvekéhez hasonlít, de megpróbál azoknál bővebb szolgáltatást nyújtani, például az objektum-orientáltság területén.

Az R forráskódja szabadon hozzáférhető a GNU GPL-ben biztosított jogok szerint, lefordított bináris csomagokat a Windows, a Macintosh és sokféle Unix operációs rendszerhez adnak közre. Az R széleskörűen bővíthető a csomagok használatával, ezek felhasználók által közreadott programkönyvtárak speciális függvényekkel vagy speciális vizsgálati területekhez. Az alapvető csomagok az R telepítőjében benne vannak, és nagyon sok további csomag található a CRAN-on, az „átfogó R archívum hálózaton”.