Az R programozási nyelv

Nyelvi elemek

Jelkészlet

A nyelvi elemeket a latin ábécé betűi és néhány speciális karakter alkotják. A utasításokat vagy új sorba kell írni, vagy ';'-vel elválaszthatjuk őket. Speciális karakter még a blokkokat megvalósító '{' és '}' karakterpár, továbbá néhány operátor, mint az értékadást jelző '<-' szimbólum. Elválasztó karakterként tetszőleges whitespace karakter használható. A kommentek írását a # karakterrel kell kezdeni.

Azonosítók

Az azonosítók legalább 1 hosszú karaktersorozatból kell hogy álljanak. A nevekben használhatunk betűket, számjegyeket, pontot és aláhúzás karaktert, de nem kezdődhetnek számmal vagy aláhúzással. A kis- és nagybetűket különbözőnek tekinti!

Literálok

A karaktersorozatokat " vagy ' karakterek közé kell helyezni. A számok egész (13), valós (13.1, .4, 5e-3), vagy komplex alakban írhatók (3.2i), bár típusuk az adott környezettől függ. A számliterálok előjel nélküliek, az előjelek külön operátorok. A 0x vagy 0X előtagok használatával lehetőség van hexadecimális alak megadására is (0xff), de ezen számokat is valósként kezeli a rendszer. Végül a TRUE és FALSE logikai konstansok.

Kulcsszavak

A következő karaktersorozatokat nem használhatjuk azonosítók neveként: if, else, repeat, while, function, for, in, next, break, TRUE, FALSE, NULL, NA, Inf, NaN.