A StarLogo programozási nyelv

A felület

Chapter 1
A felhasználói felület több fontos ablakból áll:
StarLogo ablak:
Ez az ablak néhány részre van osztva. A kezdetben fekete grafikus terület az, ahol a teknőcök mozognak és rajzolnak. A parcellák "rács"-án mozognak. Ha egyikük lesétál a képernyőről, akkor annak másik oldalán tunik fel ismét. Közvetlenül is mozgathatjuk a tenőcöket ha "megfogjuk" őket az egér segítségével. A grafikus terület fehér része az inteface terület. Ide kerülnek az általunk készített gombok, vonalzók, monitorok, melyek a StarLogo programba való közvetlen beleszólást teszik lehetővé. Ezek létrehozása a Fő Menüsoron található gombok segítségével lehetséges.

a

Control Center ablak:
A Command Center rész a Control Center ablakban az a terület, ahova a StarLogo számára értelmezheto parancsokat írjuk. A parancsokat újra futtathatjuk azáltal, ha arra a sorra állítjuk a kurzort, és Enter-t ütünk. A Procedures terület az általunk létrehozott eljárások számára van fenntartva. A Turtle és az Observer között váltogatva megkülönböztethetjük azokat a parancsokat, melyek speciálisan teknőcöknek vannak, illetve melyeket csak a Megfigyelő hajthat végre. Utalunk itt a Reference Manual-ra, mely teljes listát tartalmaz az egyes szereplők által használható utasításokról.

turtleturtle

Egyéb ablakok:
A Control Center ablak menüsora még számos ablakhoz biztosít hozzáférést. Az Information ablak magyarázó jegyzeteket, megjegyzéseket és utasításokat tartalmaz. Az Output ablak a StarLogo project által generált adatok kiiratására és rögzítésére használatos. A print utasítás ír ebbe az ablakba. A Plot ablakba pedig real-time grafikonok generálhatóak a melyek a program futása során mindíg az aktuális értékeket ábrázolják.

Turtle Monitor:
Ha a grafikus terület egy teknőcére duplán kattintunk az egérrel, a hozzá tartozó monitor jelenik meg, mely a teknőc változói láthatóak (mind a standard, mind a felhasználó által definiáltak), illetve azok értékei. Ezen adatokat valós időben frissíti a rendszer a StarLogo project során. A Turtle Monitor arra is használható, hogy közvetlenül változtassuk a teknőc egy változójának értékét (állapotát).