A StarLogo programozási nyelv

Egy példa project

Chapter 1
Ez a rész egy StarLogo project elkészítésérét tárja elénk. Példaképp arról szól, hogyan készítsünk olyan ecsetet, mely párszáz teknőcből áll.

Új project kezdéséhez a Control Center File menüjébol kell a New menüpontot kiválasztani. Az Observer ablakban elkezdetünk írni (minden sor után Enter-t ütve):

crt 280

StarLogo 280 teknőcöt hoz létre (a crt utasítás a crete-turtle parancsnak rövid formája). Alapértelmezés szerint a (0,0) koordinátáról, a kis képernyő közepéről indulnak. A középen látható pont egy nagy "rakás" teknőc.

Most váltsunk a Turtle Command Center-re, és a következőt irjuk (utána Enter-t ütve):

fd 15

Minden teknőc 15 lépést lép elore. Mikor új teknőcök jönnek létre, irányítottságuk egymáshoz képest egyenletesen van elosztva, így az új teknőcök különböző irányokba mennek. Ebben az esetben egy kört formálnak 15 fokonként a (0,0) pont körül.
seth 0 fd 30

Mindegyikük 0 fele fordul (észak, a képernyo teteje), majd 30 lépést lép elore. Mivel mindnyájan ugyanabba az irányba fordulnak, a kör egy egységként mozdul el.
pd fd 50

Minden teknőc leteszi a "tollát" (pd - pen-down), és 50 lépést sétál elore. Mindegyik a saját színével rajzol. Megjegyezzük, hogy a képernyő tetején kisétáló teknősök alul térnek vissza.
repeat 36 [fd 2 rt 10]

Minden teknőc kört rajzol azáltal hogy tízszer két lépést lép majd 10 fokot fordul.

Most térjünk vissza az Observer ablakba, és írjuk be:

cg

Ez törli a képernyőt a parcellák feketére színezésével (anélkül hogy a teknőcökre bármilyen hatással lenne).

Ha szeretnénk elmenteni a project-et, érdemes egy "setup" eljárásba írni, hogy egyszerüen újra létrehozhassuk azt a jövőben. Ehhez először az Observer ablakba kell kerülnünk, és a következőt írnunk:

to setup
ca crt 280
ask-turtles [fd 15 seth 0 pd]
end

Ez a lista új szóval bővíti a Megfigyelő által felismert szókészletet. A megfigyelő először frissíti a képernyőt (ca a clear-all rövidítése), majd 280 teknőcöt hoz létre. Ezután a Megfigyelő arra kéri a teknőcöket, hogy hajtsák végre a szögletes zárójelben foglaltakat. Az ask-turtles utasítás valójában átadja a vezérlést a teknőcöknek, ugyanúgy, mint mikor az Observer Command Center-ból a Turtle Command Center-re váltunk. Mikor a zárójel bezárul, a vezérlés visszatér a Megfigyelohöz.