A TTCN-3 programozási nyelv

Bevezetés

A TTCN-3 nyelv egy magas absztrakciós szintű nyelv, melyet elsősorban telekommunikációs rendszerek protokoll megfelelési tesztelésére alkalmaznak. A TTCN nyelvcsaládot (Kezdetben Tree and Tabular Combined Notation) 1984-ben kezdték el fejleszteni. A TTCN-3 megjelenéséig a teszteket egy speciális, táblázatos formában fejlesztették. Az új verzió azonban új nevet is kapott, Testing and Test Control Notation alatt jelent meg 1997-ben.

Eéődeihez képest jelentős újdonságnak számított, hogy a táblázatok helyét egy, a hagyományos programozási nyelvekre hasonlító Core Language vette át. Ezzel egyidejűleg nyelvi elemekkel és funkcionalitásokkal is bővült, viszont nem teljesen tartotta meg a kompatibilitását az 1 és 2 verzióval.

A TTCN-3 több féle fejlesztési módot is támogat, ennek megfelelően létezik egy táblázatos szerkesztője, egy grafikus felületű absztrak tesztelési tervező, valamint a programkód alapú szöveges formátumú fejlesztést is támogatja.

A nyelv megalkotásakor fontos szerepet játszotta más nyelvekkel történő együttműködés, így már az első verziók is képesek voltan ASN.1 nyelvű típusdefiníciók feldolgozására. Ez később a C/C++ eljárások externális hivatkozás után történő használatával is bővült. Jeleneg aktív fejlesztés alatt áll az IDL-el, valamint az XML és XSD nyelvekkel történő kapcsolatteremtés.