Az AWK programozási nyelv

Megjegyzések

Megjegyzések

Egy megjegyzés lényegében egy szöveg, ami az emberek számára került be a programba, és nem igazán része a programnak. A megjegyzések például elmagyarázhatják, hogy a program mit csinál, és hogyan működik. Szinte minden programozási nyelvben lehet megjegyzéseket elhelyezni, mivel a programokat általában nehezebb megérteni a megjegyzések által adott extra segítség nélkül.

Az awk programozási nyelvben a megjegyzések egy `#' karakterrel kezdődnek és a sor végéig tartanak. A `#' karakternek nem kell a sor első karakterének lennie. Az awk nyelv a karakter utáni teljes sort eldobja. Például az alábbiakkal egészíthetjük ki az `advice' programot:

# Ez a program egy barátságos üzenetet nyomtat ki. Így
# segít abban, hogy ne félj az új dolgoktól.
BEGIN { print "Don't Panic!" }

Ha akarsz, tehetsz megjegyzéseket az egyszer használatos programokba is, de ez nem túl hasznos; a megjegyzések fő célja, hogy segítsen téged vagy más felhasználókat a program megértésében egy későbbi időpontban.

Figyelem: az egyszer használatos, eldobható awk programokat, a kicsi és közepes programokat idézőjelek közé teheted, hogy önmagukban is futtatható shell script-ek legyenek. Ha ezt a módszert választod ne használj idézőjelet a megjegyzésekben (sehol a programodban). A shell ezt úgy értelmezné mint a lezárását a kezdő idézőjelnek. Az eredmény? A shell jelezni fogja hogy nincs azonos számú kezdő és záró idézőjel, és ha ezután az awk mégis elindulna, akkor valószínűleg hibaüzeneteket fog kiírni. Például:

awk 'BEGIN { print "hello" } # let's be cute'