A Cool programozási nyelv

Fordítás és futtatás - tapasztalatok

Fordítás és futtatás - tapasztalatok

A COOL forrásprogramokat is futtatásuk előtt le kell fordítani, azaz a COOL nem egy interpretált nyelv. A hivatalos honlapon megtalálható a legújabb fordító, amit letöltve a forrásprogramjainkat le lehet fordítani.

A fordító MIPS virtuális gépen futó kódot generál, aminek a futtatásához kell egy emulátor, ami szintén megtalálható a hivatalos honlapon spim néven. Ezzel a módszerrel a COOL programok platformfüggetlenek, és a lefordított kód bármelyik számítógépen futtatható (persze, csak ha van MIPS emulátor).

Aki Win32/Win64 platformon akar fordítani, nehéz dolga lesz, ugyanis (még) nem létezik fordító erre a platformra. Ehhez szükség van valamilyen Linux emulátorra (pl. Cygwin), vagy egyenesen Linux/Unix alól érdemes a fordítást végezni.

Ha a fordítás nehézségén túljut a COOL programunk, akkor viszont már szinte bármelyik platformon használhatjuk szerzeményünket, mert szerencsére a MIPS gépek sokkal több platformra léteznek, többek között Win32-re is.

Tapasztalataim szerint a spim Win32 emulátor egy jól kidolgozott fejlesztői eszköz, ami az éppen futó gépi kód debuggolását is támogatja, az egyes regiszterek és a memória tartalmának mutatásával. Persze kapunk egy konzolt is, ahol a programunk felületén keresztül használhatjuk azt, de ezen kívül tetszőleges címről indíthatjuk a programot, töréspontokat helyezhetünk el és a regiszterek értékét is megváltoztathatjuk.