A C# programozási nyelv

Példaprogramok

File

Fájlkezelésre néhány példa. Alkönyvtár létrehozása, törlés hibakezeléssel. Alkönyvtár létezésének ellenőrzése. Adott alkönyvtárban lévő alkönyvtárak, illetve fájlok lekérdezése hibakezeléssel.

Forrás

FTPSamlpe

FTP-zésre példaprogram. Parancssoros. Használati útmutatóhoz paraméter nélkül futtatandó. Tud : feltölteni, letölteni, fájl,alkönyvtár listát lekérdezni. FTP szerverre cím alapján kapcsolódik, azaz a címben benne kell lennie a felhasználói adatoknak is.

Forrás

HeapSort

HeapShort algoritmus grafikus megjelenítése. GDI használata. Grafikus Surface (felület) definiálása, egyszerű rajzeszközök használata (kör, vonal, szöveg). Időzített lejátszás, frissítés.

Forrás

MD5 titkosítás

Egyszerű példa az egyik titkosító osztály használatára. MD5 hasht generál input stringből.

Forrás

WebBot

Egy összetetteb példa a HTTPRequest osztály és környéke használata. Az alap probléma, hogy egy felhasználó tevékenységeit, böngészését utánozzuk, szimuláljuk. Vagyis, lekérünk egy honlapot, kitöltünk egy formot, azt elokézzuk, lényegében csak az adatokat küldjük el és persze információt nyerünk ki. Bemutatja továbbá, hogy kell egy egyszerű külön szálba futtatást csinálni, hogy tudunk egy olyan Form komponenst módosítani, elérni, amit nem az adott szálban hoztunk létre (Delegate, Invoke), megmutatja, hogy tudunk abortálni egy szálat. Maga a web kliens egy külön osztályban van megvalósítva.

Forrás

Osztály

Készítünk egy partial class absztrakt ősosztályt, amelynek egy static int -et és egy string-et és egy megvalósított static metódust, egy megvalósítatlan metódust, egy virtuális megvalósított metódust és egy property -t tartalmaz. Konstruktora paraméterből kapott értéket ad a string -nek. Származtatunk belőle egy sealed osztályt, amely konkrét értékkel példányosítja az ősét, a virtuális műveletét overrideolja, a megvalósítatlant implementálja és hozzávesz egy új readonly property -t. Az új osztály lehetővé teszi, hogy lekérdezzék azt, hogy összesen hány példány készült belőle!

Forrás

Structenum

Enum -ok és struct-ok szemléltetése: készítünk egy hónapneveket tartalmazó enum-ot, egy enumot, ami megszorítja az egészek típusát a [0,11] halmazra (hónapok száma) és egy struct-ot, ami egy adott hónap nevét számmá, számát névvé konvertálja és megadja, hogy az adott hónap az előzőtől hány hónap távolságra van. A visszatérési érték két elemű, tehát ahhoz szintén készítünk egy struct-ot.

Forrás

Vezérlés

Ciklusok, elágazások szemléltetése.

Forrás

Étkező filozófusok

Egy tibeti kolostorban öt filozófus él. Minden idejüket egy asztal körül töltik (ábra).

filo

 

 

Mindegyikük előtt egy tányér, amiből sohasem fogy ki a rizs. A tányér mellett jobb és bal oldalon is egy-egy pálcika található a rajz szerinti elrendezésben. A filozófusok életüket az asztal melletti gondolkodással töltik. Amikor megéheznek, étkeznek, majd ismét gondolkodóba esnek a következő megéhezésig. És ez így megy az idők végezetéig. Az étkezéshez egy filozófusnak meg kell szereznie a tányérja melletti mindkét pálcikát. Ennek következtében amíg eszik, szomszédai nem ehetnek. Amikor befejezte az étkezést, leteszi a pálcikákat, amelyeket így szomszédai használhatnak. A példaprogram nem Tibetben játszódik, ezért abban villák vannak.

Forrás

Kocka

Ez a program egy 3 dimenziós kockát hoz létre, amit forgatni lehet. A kocka pontok halmazából épül fel. Az alkalmazás működése során ezeket a pontokat transzformálja, majd a síkra vetíti. A számítógépes grafika néhány egyszerűbb algoritmusának a szemléltetésére szolgál a program.

Forrás

WP7 .NET C# - MNB Pivot Control

Ez a program WP7-re írt C#.NET CF 4.0 keretrendszerre készült. A Magyar Nemzeti Bank Websevice-hez kapcsolódik és tölti le róla az aktuális adatokat. Pivot Controlt használva kérhetünk le egy 100 napos intervallumot egy kijelölt pénznemről. ViewModel segítségével Bindingolt és Storyboard-al animált Silverlight(WPF) elemekket is tartalmaz.

Forrás