Az ELAN programozási nyelv

Fordítók

13. Fordítók

Az ELAN nyelvhez az Interneten általam talált legfrissebb fordítóprogram az ELAN 1.8 verziószámú, amely szigorúan csak Linux/Unix környezetre van tervezve, és 2009-ben rakták fel az ftp-re. A használatához szükséges hogy legyen telepítve gcc-fordító a gépünkön, mivel az ELAN-nak ez a verziója használja a gcc-fordítónak a driverét a kód fordításához és szerkesztéséhez. Ez az ELAN-fordító képes generálni asszembler kódot az Intel x86, AMD 64, Sparc (csak ha V9-nél kisebb verziószámú, mert jelenleg a 64 bites V9 verziószámú Sparc még nem támogatott az Elan 1.8-as verziójában), Alpha, és WAX11 processzorú gépeken. Néhány futásidejű kiterjesztés szintén elérhető, név szerint a socket, experimental X11/Xaw, és experimental thread könyvtár.
Linux/Unix környezetben használható letölthető ELAN 1.8 fordító
Az új ELAN-fordító lefordításához szükséges még letölteni a mimir nevű adatszerkezet-generátor csomagot is az ftp://ftp.cs.ru.nl/pub/vb/mimir nevű URL-címről.
Az új ELAN-fordító készítője: Marc Seutter (marcs@cs.ru.nl)
Az Interneten találtam régebbi ELAN-fordítót is, ami viszont csak MS-DOS környezetben használható. (Talán Windows alatt DOS-ablakban, vagy esetleg a Virtual PC nevű szoftverrel az MS-DOS operációs rendszert szimulálva futtatható.)
MS-DOS környezetben használható letölthető ELAN fordító, és hozzá példaprogramok