A LISP programozási nyelv

Nyelvjárások és változatok

Közel ötven éves története során a Lisp-nek számos nyelvjárása jött létre. Mindegyikben közös az S-kifejezések szerepe és szerkezete. Ezen túlmenően a legtöbb nyelvjárásnak több megvalósítása is készült, a népszerű Common Lisp-nek például több mint egy tucat implementációja ismert.

Az egyes nyelvjárások között komoly eltérések lehetnek. A Scheme és a Common Lisp például még az olyan alapvető kérdésekben is eltér, mint a függvényeket definiáló művelet neve. Ugyanazon dialektus különböző megvalósításai azonos szintaktikát követnek és ugyanazokat a beépített függvényeket definiálják, a könyvtári függvények készlete azonban már eltér.


Lisp McCarthy eredeti megvalósítása, amely az MIT-n készült.
Common Lisp Alapvetően a ZetaLisp-re és a Franz Lisp-re, kisebb mértékben az InterLISP-re támaszkodva hozták létre, ez ma a de facto ipari szabvány.
MacLisp Az eredeti Lisp egyenesági leszármazottja, az MIT-n fejlesztették ki. (A Mac előtag nem az Apple Macintosh számítógépre, hanem McCarthy nevére utal.)
ZetaLisp A Lispgépek által használt nyelv, a MacLisp továbbfejlesztése.
InterLisp Szintén az MIT fejlesztése a Xerox Lispgépeihez, "nyugati parti" (west coast) Lispként is hivatkoznak rá.
InterLisp 65 Az InterLisp csökkentett változata, ezt kiadták Atari 6502 típusú számítógépekre is.
Franz Lisp Eredetileg a Berkeley egyetem fejlesztése, később a Franz cég vette át.
Gold Hill Common Lisp A Common Lisp egy korai PC-s megvalósítása.
Coral Lisp Lisp értelmező Macintosh számítógépekre.
Scheme Egy eredetileg oktatási célokra tervezett, minimalista Lisp megvalósítás.
AutoLISP Az AutoCAD testreszabáshoz használható nyelve.
Emacs Lisp Az Emacs szövegszerkesztő szkriptnyelve.
Oaklisp A Scheme objektum-orientált kiegészítése, amelyben az osztályok is elsőrendű (azaz programból manipulálható) objektumok.
Guile A Scheme GNU megvalósítása.
Cambridge Lisp Eredetileg IBM mainframe számítógépekhez készült, később a Metacomo cég Amiga számítógépekhez is kiadta.
Lispkit Lisp Egy tisztán funkcionális ("tiszta Lisp") nyelvjárás és megvalósítása a SECD virtuális gépre, leggyakrabban funkcionális programozási elvek kipróbálására és tesztelésére használják.
Symmetric Lisp Egy párhuzamos programozást lehetővé tevő, Common Lisp-ben megvalósított Lisp nyelv, amelyben a környezetek elsőrendű objektumok.
STING A Scheme egy párhuzamosított változata, amely szimbolikus programozási nyelvek operációs rendszereként hivatott szolgálni. Szolgáltatásai között megtalálhatók az elsőrendű szálak, processzorok és testreszabható ütemezési stratégiák.
*LISP (STARLISP) A Common Lisp Egy adat-párhuzamos megvalósítása.