A GNU Octave programozási nyelv

Bevezetés

A GNU Octave egy magasszintû nyelv, mely elsõsorban numerikus számításokra használható. Egy olyan kényelmes parancssoros interfészt szolgáltat, lineáris és nemlineáris problémák numerikus megoldásához, illetve egyéb numerikus kísérletek véghezviteléhez, ami a Matlab-bal nagyrészt kompatibilis. Ugyanakkor felhasználható script-nyelvként is.

Az Octave-nak kiterjedt eszköztára van gyakori numerikus lineáris algebrai problémák megoldására, nemlineáris egyenletek megoldásának megtalálására, általános függvények integrálására, polinomok kezelésére, differenciál és differenciál-algebrai egyenletek megoldására. Könnyedén kiterjeszthetõ és testreszabható a felhasználó által definiált függvények segítségével, amelyek az Octave saját programozási nyelvén írhatók, illetve felhasználhatók dinamikusan betöltött C, C++, Fortran, vagy egyéb nyelven írt modulok.

Az Octave-ot John W. Eaton, és sokan mások írták. A szoftvert bárki szabadon terjesztheti, és/vagy módosíthatja a GNU General Public License (GPL)-ben foglaltak szerint. A fejlesztõk örömmel vesznek minden segítséget és hibajelentést, ami hozzájárul az Octave használhatóbbá tételéhez.