A TypeScript programozási nyelv

Bevezetés

Általános leírás

A TypeScript egy objektum-orientált script nyelv, amit a Microsoft készített. Legfőbb filozófiája nyelvnek az, hogy "legyen a TypeScript bővebb halmaza a Javascript-nek". A Javascript-től eltérően, legnagyobb újdonsága, hogy statikusan típusos a nyelv.
Cél nem egy újabb Javascript-gyilkos nyelv megalkotása volt, hanem egy olyan eszköz elkészítése, mely segíti a fejlesztőket az igazán nagy projektek elkészítésében is. A projekt fontosságát mutatja az is, hogy a Windows 8 fejlesztésénél a WinRT egy részét is ezen a nyelven írták.
Bár a TypeScript hivatalosan bővítése a JavaScript-nek, előfordulhatnak olyan esetek, ahol a működő JavaScript kódra a TypeScript fordító hibát jelez. Például, ha egy a HTML kódban előre megadott rádiógomb csoport elemein szeretnénk végigmenni egy for ciklussal és meg szeretnénk nézni, hogy melyikre kattintott a felhasználó, azaz melyiknek igaz a „checked” tulajdonsága, azt nem tehetjük meg a Javascriptben megszokott if(rg[i].checked) ellenőrzéssel, ahol az „rg” rádiógombok csoportja, az „i” pedig a ciklusváltozó, hanem castolnunk kell a következő formában: if ((x[i]).checked).

Nyelv főbb jellemzői

A nyelv teljesen nyílt forráskódú, illetve operációsrendszer független. Mivel a fordító a TypeScript forráskódból Javascript kódot generál, így böngészőfüggetlen is a nyelv. Nem szükséges semmiféle külső program vagy plugin telepítése sem.
Nagy előnye, hogy felülről kompatibilis a Javascript nyelvvel, így a már meglévő Javascript-es projektjeinket (pl.: jQuery, Raphael, stb.) is változtatások nélkül fel tudjuk használni a TypeScript-ben. Ezenfelül, hogy a statikusan típusos nyelvi támogatást is megkaphassuk a Javascript-es projekteknél lehetőség van definíciós fájlok segítségével TypeScript kompatibilissé tenni őket.
Támogatott fejlesztőeszközök a Visual Studio 2012, Emacs, Vim és Sublime Text, de ez a jövőben még bővülhet.