A VIRT programozási nyelv

Bevezetés

A VIRT egy általános objektum-orientált nyelv. Alexander I. Baranovsky, a VIRT Laboratory vezetője fejlesztette ki 1998-ban. Legfőbb előnye, hogy egy új, a dinamikus adatstruktúrák feldolgozására kidolgozott technológiát használ. Ezzel az új technológiával hatékonyan dolgozhatunk fel egy adatstruktúrát pointerek használata nélkül. Velős és egységes jelrendszert biztosít, és támogatja a memória foglalás, és felszabadítási mechanizmusok elrejtését. A technológia fejlesztései lehetővé tették, egy olyan sokoldalú, eredményes, könnyen megérthető nyelv tervezését, amivel írhatunk mechanikus tételbizonyítási, karakter felismerési algoritmusokat, valamint logikai és imperatív nyelvfordítókat is.

Olyan fogalmakat támogat, mint pl. modulok, adatabsztrakció, rekurzió, lusta kiértékelés, segédrutinok, kivételkezelés, újbóli felhasználás. Mindamellett a VIRT egy elég egyszerű, könnyű nyelv. Az alapfogalmak száma meglehetősen kevés. Egy egyszerű fogalom - polimorf tömb - használható többdimenziós tömbökhöz, és dinamikus adatstruktúrákhoz is. A VIRT nagy hatékonyságot biztosít, és tiszta, biztonságos, objektumorientált környezetben lévő strukturált programírást tesz lehetővé. A VIRT szintaktikailag hasonló a Pascal, Modula, Oberon nyelvekhez.

A VIRT fordítója megtalálható a VIRT L aboratory honlapján ( www.virtlabs.com.ua). Egy programot parancssorból a virt fajlnev.w paranccsal indíthatunk el. Dialógusablakban jelenik meg a hibaüzenet, a program eredménye pedig a konzolon. A fordító pontosan megadja a hiba forrását, és okát. Előnye, hogy az indexelési hibákat már fordítási időben kiszűri.

Tudomásom szerint a VIRT nyelvről jelenleg csak a fent megadott címen lehet olvasni, könyv nem, de cikkek jelentek meg róla, ezek a honlapról elérhetőek.