A Habanero Java programozási nyelv

Bevezetés

Összefoglalás

A Habanero Projectet a Rice University Informatikai Karán fejlesztik. A projekt a multicore processzorok tömeges megjelenésére válaszul szeretne kifejleszteni egy időtálló platformot, mely a jövő processzoraiban rejlő párhuzamosítási lehetőségeket hatékonyan képes kihasználni, ugyanakkor elég egyszerű ahhoz, hogy széles körben nagy produktivitással lehessen alkalmazni. Vizsgálatuk tárgyát kepezik nyelvek, fordítóprogramok, virtuális gépek, párhuzamos futtató környezetek és egyéb programanalízist támogató eszközök. A projekt céljai között szerepel egy ipari standard létrehozása, melynek a Habanero Java is részét képezné.

A Habanero Java nyelv az IBM X10 nyelvének 1.5-ös verziójából született. Céljai lényegében hasonlóak, azonban bizonyos X10-beli nyelvi eszközöket nem találtak elég hatékonynak, ezeket saját megoldásaikkal váltották ki. A Habanero Java-hoz hasonlóan már az X10 is a Java nyelvet használta kiindulási alapként, azt egészítette ki a párhuzamos programok készítését magas szinten támogató eszközökkel. A nyelv egyelőre fejlesztési fázisban van, egy korai fordító és futtatókörnyezet érhető el, melyet kutatási célokra lehet felhasználni.

Hasonló célkitűzésű projekteknek tekinthetők a Sun Fortress és a Cray Inc. Chapel nyelvei, hiszen ezek az X10-zel együtt a DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) HPCS (High Productivity Computing Systems) programjának részeként jöttek létre. Az X10 fejlesztése az IBM-en belül a PERCS (Productive, Easy-to-Use, Reliable Computing Systems) projekt része. (forrás)

Dokumentáltság

A Habanero Project publikációi között a Habanero Javához tartozó cikkek is fellelhetők, melyek egy-egy nyelvi elemről tartalmaznak elméleti leírást, esetleg minimális példákat. Viszont a cikkbeli példák a legritkább esetben egyeznek meg a ténylegesen használható szintaxissal.

A publikációkon kívül jelenleg nincs dokumentáció a nyelvhez.

A Habanero név máshol

Programozási vonatkozásban máshol is lehet találkozni a Habanero névvel. A Chillisoft cég által fejlesztett nyílt forrású szoftverfejlesztési keretrendszer a Habanero nevet viseli. Ez a keretrendszer a .NET platform felett működik, ezért lehet Habanero.NET néven is találni rá vonatkozó hivatkozást. Mindenesetre a néven kívül a két projektnek semmi köze egymáshoz.

Egyébként a habanero, azaz a havannai a kínai paprika legismertebb változata, a legcsípősebb paprikák közé tartozik. (források: magyarul, angolul)